Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Cu ce finisezi zona de deasupra blatului de lucru?

12.10.2018 0 Comentarii

In ultima vreme, observam o mare diversitate de materiale folosite in bucatarii, ca finisaj intre blatul de lucru si corpurile suspendate. In continuare, bedding.ro vine cu sfaturi despre cele mai populare dintre ele, insotite de cateva informatii si sfaturi utile.

 

 

  1. Finisajele cu cea mai mare utilizare in amenajarile actuale, in zona blatului de lucru, sunt placarile ceramice. Acestea au diverse forme si pattern-uri, de la modele neregulate pana la deja celebra faianta de tip metro sau patch. Datorita gamelor foarte variate existente in magazine, poti obtine foarte multe efecte, care mai de care interesante. De exemplu, poti alege sa folosesti placi de faianta metro liniara sau in “V”. Acest tip de finisaj este recomandat in bucatariile amenajate in stil industrial si chiar vintage. Placarile de tip patch sunt disponibile si ele intr-o gama foarte variata. De exemplu, le poti face loc in decorul bucatariei ca accente de culoare, in combinatie cu un mobilier uni. Placarile de tip 3D reprezinta ultimul trend in materie de placi ceramice. Fiind tridimensionale, acestea ofera peretelui, pe langa culoare, un joc de volume interesant.

 

Un dezavantaj al placarilor clasice sunt rosturile ce vor aparea intre acestea. Mai exact, chitul aplicat  se va murdari in timp, creand o imagine inestetica. Daca iti doresti ceva mai deosebit,poti opta pentru placari cu mozaic din sticla. Atentie la metoda de montaj aleasa! Un astfel de finisaj special necesita o tehnica anume de montare – deoarece stratul suport este flexibil, ar fi bine sa apelezi la un meserias experimentat. Ramanand tot in sfera solutiilor ceramic, in zona de deasupra blatului de lucru isi pot gasi foarte bine locul placi hexagonale. De exemplu, te poti orienta spre o gama cu aspect de marmura sau spre una realizata din sticla.

 

 

  1. Un material preferat in ultimii ani datorita intretinerii usoare si gamei coloristice foarte variate il reprezinta sticla termorezistenta. Aceasta se poate vopsi in orice culoare sau se poate imprima cu o imagine preferata. Prezinta mai multe avantaje: se curata usor, cu un spray pt geamuri; are o rezistenta termica sporita; ofera posibilitatea de personalizare prin imprimare; mareste vizual spatiul, reflectand lumina, daca utilizezi o culoare deschisa; nu se pateaza.

 

Ca dezavantaje, amintim costul mai ridicat fata de placarea cu faianta; durata de executie mai mare(de obicei, se comanda dupa montarea mobilierului de bucatarie, pentru a se evita erorile); nu se mai poate taia la “fata locului” pentru ajustari.

 

 

  1. Tapetul este un finisaj utilizat cu precadere de arhitecti si designer in proiectele lor de bucatarii mai nonconformist. Si la acest capitol, tehnologia a evoluat destul de mult, astfel ca poti opta pentru un model cu insertii metalice sau pentru unul extra-lavabil, rezistent la pete si apa. Desi este o solutie nonconformista, tapetul se intalneste din ce in ce mai des in spatiul bucatariei. Este disponibil intr-o gama variata de finisaje, culori si dimensiuni, potrivindu-se oricarui tip de decor: clasic, industrial sau modern. Atuuri principale: rezista la apa si la pete; nu are imbinari vizibile; se poate schimba cu usurinta, fara deranj major.

 

  1. O prezenta relativ noua in zona dintre blat si corpurile suspendate este vopseaua decorativa. Foarte potrivita pentru finisarea acestei portiuni de perete este vopseaua de tip stucco, cu finisaj lucios. Vopseaua decorativa este impermeabila si, datorita faptului ca se gaseste intr-o gama variata de culori, te ajuta sa-ti creezi propriul design.

 

  1. Un alt material “in voga” pentru bucatarii este lemnul – HPL. Fiind un material atemporal, se va regasi tot timpul in topul alegerilor beneficiarilor. De exemplu, poti alege ca finisaj un HPL cu decor de lemn – un material rezistent la uzura din zona blatului de bucatarie. Pentru a obtine unitate din punct de vedere cromatic, iti recomand sa pastrez continuitatea vizuala intre lemnul mobilierului si finisajul peretelui.

 

  1. Fie ca il folosesti sub forma de mozaic metalic sau de placari lise metalice, metalul reprezinta o alegere mai deosebita, ideala pentru decorurile industriale sau minimaliste, unde se pune accentual mai mult pe textura si simplitate.

 

  1. In bucatariile amenajate in stil clasic sau provensal, cel mai potrivit finisaj pentru zona de deasupra blatului este piatra naturala. Poti opta pentru placari de marmura sau travertin, in functie de gama coloristica a spatiului.

 

Lasa un comentariu