Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Vopsirea oualor de Paste

Publicat de admin 06.04.2018 0 Comentarii

Cea mai raspandita si simpla metoda de colorare a oualor pentru Pasti este aceea de a le colora intr-o singura culoare, fara niciun desen pe ele sau alta decoratie. Aceste oua se pot vopsi in doua feluri:

 

  1. Cu coloranti vegetali. E adevarat ca presupune mai multa rabadare(cunoasterea plantelor, culegerea lor, fierberea), dar dau rezultate incredibile, prin obtinerea unor tonuri si nuante dosebite.

 

Culoarea rosie

 

  • Se fierb cantitati egale de coaja de crusin si frunze de soc, intr-o cantitate tripla de apa, timp de o ora. Se strecoara si se pune putin otet.
  • Coji de ceapa rosie, se fierb cu multa apa, pe foc mic, timp de o ora. Se strecoara si se adauga zeama de varza sau bors.

 

Culoarea galbena

 

  • Se fierb cantitati egale de coji de ceapa galbena si sunatoare, fierte timp de o ora, in apa multa strecurata, apoi amestecata cu otet.

 

Culoarea albastra

 

  • Se fierb flori de brandusa sau violete

 

Culoarea verde - din frunze de boz si floarea soarelui sau cantitati egale de coji de ceapa, frunze de urzica si coji de nuca verde. Intentistatea culorii se obtine prin gradul de concentrare a solutiei si in functie de durata in care stau ouale in solutia fierbinte.

 

 

 

 

  1. Sintetic. Ouale fierte se coloreaza cu vopsele speciale, urmand indicatiile de pe pliculetele cumparate din comert.

Indiferent de felul in care se vopsesc ouale, culori naturale sau sintetice, dupa ce se scot din vopsea si se usuca, se lustruiesc cu o carpa, pe care se pun 2-3 picaturi de ulei.

 

 

Vopsitul oualor avand si modele

 

 

Se obtin oua foarte frumoase daca inainte de a le introduce in vopsea, se “lipesc” pe oul fiert o floare, o frunza, firisoare de iarba, dantele de hartie, ce se leaga apoi pe deasupra cu o bucata de ciorap de matase. Cand se indeparteaza ciorapul si motivele folosite, apar pe oul colorat frumoase figurine albe.

 

 

 

 

Pictatul oualor

 

 

Ouale golite de continut se impodobesc cu diferite “picturi”, facute cu ajutorul acuarelelor si a unei pensule special. Se lasa apoi sa se usuce bine. Daca nu sunteti mari specialisti in picture, se poate face mai intai pe coaja de ou un desen, cu varful unui creion, dar foarte slab, sa nu se vada conturul dupa ce se coloreaza oul. Aceste oua sunt doar decorative.

 

 

 

 

Incondeierea oualor

 

 

Pentru a incondeia oua se pot folosi doua metode: metoda cu ceara si metoda prin zgariere.

 

Metoda cu ceara. Materialele de care ne folosim sunt urmatoarele: ceara colorata, pusa in cutii metalice pentru a ramane in stare lichida deasupra unei surse de caldura, chisita (un creion din lemn care are in varf un tub foarte subtire din tabla fina pentru a permite filtrarea cerii) si modele scoase de pe camasi, braie, fete de masa sau orice alt model care poate fi adaptat acestor oua. 

 

Pe oul fiert, curat, se fac diferite modele cu ace de gamalie, inmuiate in ceara fluida. Deoarece ceara se intareste repede, se fac figuri cat mai simple, care combinate sa dea diferite modele decorative. Liniile se deseneaza cu ajutorul unei penite obisnuite, pusa pe un condei. Dupa ce ceara s-a intarit pe ou, aceasta se inmoaie in solutia de vopsea calda si se lasa 10-15 minute, pana prinde culoare. Se scoate apoi oul si se lasa sa se usuce. Tinand oul in apropierea sursei de caldura, ceara se inmoaie si astfel se poate sterge de pe ou cu ajutorul unei carpe moi.

 

Metoda prin zgariere. La aceasta metoda, se vopseste intai oul, apoi cu varful unei lame ascutite, se zgarie vopseaua de pe coaja oului pana ce locul ramane alb. In felul acesta se pot face pe ou diferite desene. Se lucreaza cu mare atentie, astfel incat sa nu crape coaja oului.

 

 

 

 

Oua decorate, prin lipire. Aceste oua sunt folosite strict pentru decorarea mesei de Pasti sau a apartamentului. In afara de cojile de oua, golite, aveti nevoie de hartie lucioasa de diferite culori, panglici, paiete, staniol, lipici. Aceste oua se coloreaza intr-o singura culoare, sau coaja ramane alba, lipindu-se pee a elementele decorative facute.

 

 

Lasa un comentariu