Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Tot ce trebuie sa faci in gradina in luna noiembrie

29.10.2018 0 Comentarii

Separarea si plantarea bujorilor

 

Bujorii pot sta mult timp in acelasi loc fara a-si pierde capacitatea de inflorire, dar daca vreti sa transplantati sau sa inmultiti aceste tufe, pentru a infrumuseta si alte zone din gradina, faceti asta in octombrie sau la inceputul lui noiembrie.

 

Mai intai cautati un loc insorit pentru bujori, apoi taiati complet frunzele batrane. Astfel reduceti riscul de infectare cu mucegai, ai carui spori pot ierna pe frunze. Groapa de plantare trebuie sa fie atat de adanca, incat mugurii rosietici sa fie acoperiti cu un strat de pamant de numai 3 cm. Altfel este posibil ca bujorii sa faca doar frunze, nu si flori. In final, groapa se umple la loc si pamantul se taseaza bine. Solul nisipos poate fi imbunatatit prin incorporarea pamantului lutos si bogat in substante nutritive. La sfarsit, bujorii proaspat plantati se uda temeinic, pentru a umple eventualele spatii goale din sol si pentru a oferi plantelor conditii optime pentru un start nou, intr-un loc nou. Bujorii transplantati toamna vor face flori inca din primavara care urmeaza.

 

Ingrasamant bine pastrat

 

Nu toate pachetele cu ingrasamant sunt goale la sfarsitul sezonului. Deoarece aceste saruri atrag umiditate, cutiile de carton trebuie inchise ermetic si pastrate intr-un loc uscat. In plus, cutiile trebuie amplasate astfel incat sa nu poata fi gasite de copii sau de rozatoare.

 

Temperatura de pastrare pentru ingrasamantul solid si fluid este intre 5 si 35 de grade Celsius. Pentru ca produsele sa nu-si piarda eficacitatea, este mai bine sa le depozitati intr-un loc ferit de ger, nu in sopronul din gradina, unde exista riscul sa inghete.

 

Pozitia corecta in timpul gradinaritului

 

Munca in gradina ne tine in forma, dar poate solicita destul de tare muschii, oasele si incheieturile. De aceea este esential sa cunoasteti tehnica optima de carat si tras. 

Apropiati-va cat mai mult de saci, pietre mari si plante in ghivece, lasati-va pe genunchi si ridicati obiectul tinand spatele drept. In loc sa carati o stropitoare, duceti doua, cate una in fiecare mana. Suporturile moi protejeaza genunchii cand pliviti buruienile. In timpul ridicarii va puteti sprijini cu incredere pe genunchi, pentru a nu impovara inutil incheieturile.

 

Plantati panselute

 

Din octombrie, pepinierele si pietele ofera o paleta foarte larga de panselute, mai multe decat primavara. Plantele infloresc de acum pana in mai si, daca primesc ingrasamant in martie, incep sezonul mai repede decat daca sunt plantate primavara. Panselutele arata foarte bine in combinatie cu ierburi decorative vesnic verzi si cu tufe cu frunze decorative, cum sunt clopoteii purpurii. Florile dragalase si colorate arata bine si in ghivece individuale, amplasate printre aranjamentele de toamna, unde dau nastere unor imagini de ansamblu vesele si proaspete.

 

Semanati acum flori de primavara

 

Dediteii si ciubotica-cucului arata bine nu doar in gradina, ci si pe balcon. Cine vrea sa obtina florile din seminte trebuie sa le semene acum. Ambele plante germineaza la rece si au nevoie de cateva zile geroase pentru germinare. Acest lucru este simplu de obtinut: lasati vasele de cultura afara, fara grija. In timp ce dediteii prefera un loc insorit, ciubotica-cucului se simte bine si in penumbra. Dupa vestejirea florilor, ambele plante pot fi mutate in gradina, dar nu este obligatoriu sa faceti asta. Daca doriti sa va bucurati de ele in fiecare an, trebuie sa le semanati toamna.

 

Legume tarzii: rezista la frig sau la ger?

 

Legumele de iarna cum sunt varza, conopida, pastarnacul si ceapa rezista la ger si pot ramane in strat pana primavara. Cu dovleceii este clar: nici macar soiurile care se coc tarziu nu suporta temperaturi sub 0 grade. Ei trebuie culesi la timp, inainte de primele geruri nocturne, si pastrati intr-un loc aerisit, racoros si intunecat. Sfecla rosie, varza chinezeasca, guliile de toamna si salata rezista la frig doar in anumite conditii si suporta temperaturi de 3-5 grade Celsius daca stau sub folie. Daca vine o perioada mai lunga de ger, culegeti rapid aceste legume. Varza rosie isi pierde calitatea daca vremea de toamna este schimbatoare. Capatanile se scot din pamant cu tot cu cotor si se atarna cu capul in jos intr-un loc racoros si cu aer umed. 

 

Culegeti macese pline de vitamine

 

Fructele mari cat niste cirese si carnoase ale macesului (Rosa rugosa) se culeg repede. Fructele speciei Rosa canina sau ale speciei Rosa rubiginosa sunt mai mici, mai tari si mai greu de curatat, dar incanta cu o aroma intensa. Cel mai bun moment de cules este cand incep sa se coaca deplin. Macesele prea coapte sau expuse unui ger nocturn se prelucreaza usor, dar si-au pierdut cea mai mare parte din continutul pretios.

 

Taierea tufelor toamna

 

Vara s-a terminat si acum bate la usa toamna. Multe plante au suferit de arsita in timpul verii si s-au restrat mai repede, pentru a se pregati de somnul de iarna. Daca iarna va fi la fel de aspra ca vara, este important sa taiati cu masura tufele. Natura care usuca frunzele si tulpinile ofera o protectie naturala contra frigului. Abia in primavara urmatoare ar trebui sa luati din nou foarfecta in mana si sa indepartati frunzele si tulpinile uscate ale plantelor.

 

Ciupercile ataca in functie de vreme

 

In octombrie se taie mai ales tufele care au suferit de atacul ciupercilor si al daunatorilor sau ale caror frunze putrezesc si mucegaiesc. Floxul, de exemplu, este foarte sensibil la fainare. Chiar daca atacul nu este foarte intens, tufa trebuie taiata chiar de la baza, dupa ofilire. Alte tufe care trebuie taiate la fel de drastic dupa vestejirea florilor sunt priboiul, cretisoara, ochiul-boului si crinii de o zi. Toate aceste tufe se taie pana la o palma deasupra pamantului. In primavara urmatoare vor inmuguri din nou cu forte proaspete.

Lasa un comentariu