Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Top 11 lucruri amuzante despre istoria toaletelor

Publicat de admin 15.02.2018 0 Comentarii

Iata cateva lucruri amuzante pe care sigur nu le stiai despre istoria toaletelor!

 

 

Un studiu sustinut de niste cercetatori britanici arata ca un om petrece, in medie, de-a lungul vietii sale, undeva la 6.500 de ore la toaleta. Acest lucru inseamna aproximativ un an si jumatate de-a lungul existentei sale. Mai mult decat atat, indivizii care au un telefon smart cu multe aplicatii instalate, si il iau cu ei la toaleta, vor petrece aproximativ de doua ori mai mult timp "pe tron".

 

Pe data de 19 noiembire a fiecarui an se sarbatoreste ziua mondiala a toaletelor care vizeaza inspirarea actiunilor de combatare a crizei sanitare globale. In ziua de azi, 4,5 miliarde de oameni traiesc fara toaleta de uz casnic.

 

In cele ce urmeaza va prezentam o gama de informatii "Stiati ca...?".

 

1. Inainte de aparitia primelor latrine publice, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, oamenii obisnuiau sa isi faca nevoile pe camp, sub ascunzisul arborilor tuia din frumoasele gradini franceze, pe strada, sub ciresi sau oriunde erau feriti de privirile trecătorilor.

 

2. In secolul al XIII-lea, practica era „totul în strada”. Oamenii aruncau apele folosite pe fereastra, si, uneori, se auzeau strigate de avertisment precum „Pazea, ca pica!” sau „Pazea la apa!”. Erau la moda anecdotele cu persoane de vaza ce se trezisera cu conţinutul unei oale de noapte in cap. Chiar si regelui Ludovic cel Sfant i s-ar fi intamplat asa ceva.

 

3. Regele George al II-lea al Marii Britanii a murit pe toaleta. Se întâmpla in anul 1760. Conform relatarilor vremii, regele s-a trezit, si-a baut ciocolata, a intrat in toaleta, dupa care valetul sau a auzit un zgomot ca de accident.

 

4. Dupa vasele de sticla si oalele de lut, au aparut asa-numitele scaune perforate. Isabela de Bavaria, soţia regelui Carol al VI-lea al Frantei, avea un astfel de scaun decorat cu catifea albastra, iar Filip cel Lung comandase un scaun acoperit cu o stofa de lana neagra numita „oachesica”.

 

5. Ludovic al XI-lea dispunea de un „jilt intim”, inconjurat de o perdea. Registrele sale de cheltuieli arata ca regele achizitiona calti de in, precursorii hartiei igienice.

 

6. In perioada Renasterii, oalele de noapte se regasesc pana si in inventarele de succesiune. Uneori, oamenii se foloseau de seminee pentru a-si “usura pantecele”.

 

7. Ludovic al XIII-lea isi primea oaspetii asezat pe tron. Fiul lui Ludovic al XIV-lea proceda la fel.

 

8. Primul pas pe calea igienei publice are loc odata cu decizia contelui de Angiviller ca toti arborii tuia din gradinile Tuileries sa fie taiati, iar, in locul lor, sa se construiasca latrine unde intrarea costa doua parale.

 

9. In 24 de ore, cantitatea de urină eliminată de un om se ridică la aproximativ 1.250 de grame, ceea ce inseamnă 450 de kilograme pe an.

 

10. Cand tragi apa, consumi aproximativ 6 litri de apa curata. De asemenea, in unele cazuri, consumul de apa poate ajunge si pana la 26 de litri dintr-o singura activare a mecanismului de la toaleta.

 

11. Exista un muzeu in New Delhi care urmareste istoria toaletei din ultimii 4.500 de ani, revista Time l-a clasat ca fiind pe locul trei intre cele mai ciudate muzee ale lumii.

 

Sursa: Material furnizat de WIRQUIN Romania, producator international de echipamente sanitare inovatoare,  având ca sursa cartea “O istorie culturala a toaletelor” a lui Roger-Henri Guerrand.

Lasa un comentariu