Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Solutii pentru un iluminat eficient

09.12.2018 0 Comentarii

Multitudinea de tehnologii de iluminat si de sisteme inteligente de control al iluminatului existente pe piata a adus in discutie o tema extrem de importanta: raportul dintre acestea si sanatatea oamenilor. 

 

Cercetatorii au facut o descoperire importanta, si anume existenta "ceasului interior", care controleaza ritmul circadian al oamenilor, animalelor si plantelor, un ritm biologic influentat in mod decisiv de ciclul luminii solare. La oameni, proportia de lumina albastra este responsabila de blocarea sau stimularea producerii hormonului somnului, melatonina. Lumina solara, relativ albastra dimineata, blocheaza hormonul melatoninei si stimuleaza activitatea hormonului stresului, cortizolul. Astfel, ne trezim si ni se imbunatatesc capacitatea de concentrare si conditia fizica. In cursul zilei, culoarea luminii capata un ton mai cald, avand un efect invers: ne linisteste seara, pregatindu-ne pentru faza de somn iminenta. 

 

Iluminatul dinamic imbunatateste sanatatea si confortul

 

Cei din industria iluminatului, arhitectii si proiectantii au fost primii interesati de aceasta descoperire si au inceput sa dezvolte solutii de iluminat si concepte pentru o gama larga de aplicatii. Astfel, ritmurile circadiene reprezinta fundamentul iluminatului humano-centric, iar solutiile ce incorporeaza acest tip de iluminat, denumit HCL (Human Centric Lighting - Iluminat Humano-Centric), sustin procesul biologic de control al hormonilor, simuland soarele lipsa, care promoveaza in mod activ un asemenea ritm natural. 

 

Un iluminat eficient trebuie sa ia in considerare temperatura de culoare, intensitatea luminii si directia ei

 

Se stie ca lipsa luminii solare poate duce la insomnie, oboseala si chiar depresie. O lampa proiectata in asa fel incat sa respecte ceasul biologic trebuie sa urmeze aceleasi faze ca soarele in ceea ce priveste culoarea luminii, creandu-se astfel premiza unui iluminat mai sanatos, eficient din punct de vedere biologic. In acelasi timp, insa, pentru o instalare corespunzatoare a sistemului si pentru maximizarea efectelor acestuia, mai trebuie luate in calcul intensitatea si directia luminii solare, care variaza considerabil. De exemplu, intensitatea luminii soarelui poate varia de la 3.000 de lux (intr-o zi de iarna) pana la 100.000 de lux (intr-o zi de vara). Pe de alta parte, lumina difuza de pe cer acopera o mare parte a campului vizual uman. De aceea, sunt preferabile lampile cu o suprafata luminoasa mare in partea superioara a unei incaperi. Explicatia? Lumina difuza ajunge in mod eficient in jumatatea inferioara a retinei, unde se gasesc cele mai multe celule sensibile la lumina. Toti cei trei factori (temperatura de culoare, intensitatea luminii si directia ei) trebuie avuti in vedere in orice proiect de iluminat HCL, astfel incat efectul luminii solare sa fie replicat cat mai fidel posibil. 

 

Iluminatul difuz pe suprafete mari, in combinatie cu lumina indirecta si directa a unor proiectoare sau spoturi, poate fi utilizat in toate domeniile mentionate, conducand la rezultate eficiente. Folosirea lampilor individuale si standard, precum si introducerea unor sisteme complexe de control al iluminatului joaca, de asemenea, un rol major. 

 

Recomandari si sfaturi utile in amenajari

 

Iluminatul se afla la confluenta arhitecturii, designului si instalatiilor electrice. De aceea, in amenajarile contemporane trebuie luate in considerare atat functionalitatea luminii, cat si consumul de energie si efectul estetic. Stabilirea si montarea surselor de iluminat reprezinta o etapa importanta a oricarei amenajari, indiferent ca este exterioara sau interioara. 

 

La exterior

 

Mai intai, incercati sa va imaginati cum veti folosi spatiul. In acest sens, faceti o plimbare nocturna pentru a identifica unde este nevoie de lumina, ce tip se potriveste si cat de puternic trebuie sa fie fluxul luminos. Tineti cont de faptul ca lumina nu trebuie sa fie foarte stralucitoare, noaptea ochii avand nevoie afara de mai putina lumina decat in interior. Folosind luminile de accent, puteti accentua anumite elemente din gradina, adaugand culoare, textura si volumetrie zonelor intunecate. Pentru a obtine o atmosfera feerica, iluminati punctele care focalizeaza atentia: stanci, plante interesante, un copac deosebit, alei pavate cu piatra etc. Cu cat sursa de lumina este mai ascunsa, cu atat efectul va fi mai special. De exemplu, puteti ilumina cararea indirect, atragand in mod natural privirea in jos, prin evidentierea elementelor de vegetatie din vecinatate. 

 

La interior

 

Un sistem de iluminat bine gandit "va imbraca" locuinta, ii va oferi personalitate si o va completa din punct de vedere decorativ. Este foarte important sa stiti ca alegerea solutiei/solutiilor de iluminat pentru o incapere trebuie sa se faca in functie de activitatile pe care le desfasurati acolo. Cu alte cuvinte, inainte de a opta pentru corpurile de iluminat, intrebati-va de cata lumina aveti nevoie si pentru ce. 

 

Iluminatul ambiental este binevenit seara, cand vreti sa va relaxati, cand va uitati la televizor, cititi o carte sau pur si simplu stati la povesti cu cei dragi. In acest caz, veiozele, lampile, aplicele si lampadarele vor asigura atmosfera si vor intregi decorul, oferindu-i personalitate si mister. De asemenea, tot cu ajutorul iluminatului ambiental, veti scoate in evidenta anumite piese de mobilier sau accesorii din locuinta. In cazul suprafetelor cu finisaje speciale, dar si atunci cand aveti nevoie de mai multa vizibilitate in anumite zone (blatul de lucru din bucatarie sau masa din dining), suprafata vizata trebuie iluminata in mod intensiv, prin surse directe. De exemplu, in majoritatea amenajarilor contemporane, pentru iluminatul din dining se folosesc doua sau trei lampi (in functie de marimea mesei) suspendate de tavan, ce ajung pana deasupra blatului mesei. 

 

In schimb, prin adoptarea unui iluminat indirect, lumina va fi reflectata de o suprafata in mod uniform in incapere, obtinandu-se astfel largirea vizuala a spatiului si atenuandu-se efectul de contrast. Este o solutie recomandata, de pilda, in dormitor, unde lumina trebuie sa fie calda, diafana si odihnitoare. 

 

Iluminatul decorativ (ce are rolul de a scoate in evidenta anumite obiecte de arta sau detalii ale amenajarii) se obtine cu ajutorul corpurilor de iluminat cu putere mica, dar bine directionate. Acestea pot deveni ele insele piese decorative interesante, daca au un design inedit. De astfel, tendinta actuala in amenajarile de lux este aceea de a folosi lampi unicat, concepute de designeri ca adevarate opere de arta. Puteti crea efecte interesante si prin utilizarea luminilor satinate, in nuante de bronz, argintiu sau in culori vii. 

 

Lasa un comentariu