Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Secretul unei case primitoare

14.11.2018 0 Comentarii

In designul interior, frumusetea vine si din lucruri micute, dar alese si prezentate intr-un mod inspirat.

 

Amenajarea unei case nu este asa simpla cum pare la prima vedere, dar nici nu ai motive sa te ingrijorezi daca nu poti face apel la specialisti in domeniu. Daca ai putina masura in toate, cateva piese de calitate si pui mult suflet in ceea ce faci, sigur vei fi multumit de rezultat. Pentru a-ti fi mai usor, tine cont si de principiile de baza ale artei decorative: 

 

  • Repetitia. Aceasta inseamna reluarea unui element pe o anumita directie, la distante egale si in pozitii identice. Ea presupune, in cazul de fata, fie repetarea unui obiect (vaza, sfesnic, lampa, statueta), fie repetarea unui motiv decorativ. De exemplu, o succesiune de trei vaze identice va arata mai bine decat una singura si va atrage atentia.
  • Alternanta. Presupune o succesiune de cel putin doua elemente diferite ca forma, dimensiune, culoare si pozitie, care se repeta. De exemplu, alternand modelele si culorile unor pernute de pe canapea, ansamblul va capata stil. 
  • Simetria. Aceasta aduce echilibru intr-o compozitie, ea inseamna alinierea elementelor alese la distante egale fata de o axa luata ca reper. In jurul mesei amplasam scaunele simetric, iar in fiecare capat al canapelei asezam cate un fotoliu identic cu cel din partea opusa.

 

Decoratiuni mici de mare efect

 

Gama obiectelor decorative este nesfarsita, incepand de la statuete, la cutii de bijuterii, ceasuri, sfesnice, ghivece, suporturi de ziare, opritoare de usa sau de carti pana la vaze, cosulete etc. Foarte placute sunt cosurile cu fructe naturale, care aduc un plus de prospetime unui interior. Daca esti mandrul proprietar al unei colectii de valoare, expune-o in spatii adecvate, in vitrine luminate, pentru a putea fi apreciata asa cum merita. Daca ai o viziune moderna si prea putin timp sa te ocupi de intretinerea casei, renunta la obiectele decorative foarte mici si numeroase, in favoarea catorva piese mai mari, dar de impact vizual, care iti permit sa pastrezi un ansamblu aerisit.

 

Vaze

 

Cu sau fara flori, vazele aduc un pic de stil in orice loc s-ar afla. La momentul actual se prefera piesele de mari dimensiuni, uneori amplasate chiar pe podea, in culori puternice sau cu forme abstracte, toate cu impact bine definit asupra designului de interior. In spatii neconventionale, pe post de vaze sunt folosite borcane, cutii de tabla. 

 

Lumanari

 

Ne aducem mereu aminte de aranjamentele cu lumanari cand avem mese festive sau romantice, dar asta nu inseamna ca intre timp uitam de ele. Lumanarile au devenit o prezenta tot mai des intalnita in decorul contemporan. Se prefera lumanari mari, in forme variate, in culori uni sau in degradeuri, decorate cu servetel imprimat, vopsea, funde, combinate cate trei-cinci, integrate in diverse aranjamente. 

 

Plante

 

Prezenta elementelor vegetale in interior aduce mereu un plus de prospetime. Indiferent ca sunt in ghivece sau in vaze, plantele emana energii pozitive. Desigur, daca sunt bine intretinute, curatate de praf, de uscaturi. Nu tine in casa plante chinuite, bolnave sau ofilite, pentru ca te influenteaza negativ. In schimb, cauta sa ai mereu alaturi flori proaspete. Daca le cureti de frunze o portiune de 10-15 cm la baza tulpinii, le tai codita cate 3 cm la doua zile, oblic si sub jet de apa, se mentin mult timp. Atentie si la felul in care le asociezi, nu toate se impaca bine. Nu amplasa flori puternic parfumate, cum ar fi crinii, in spatiile de dormit. In general, este bine sa eviti decoratiunile cu plante artificiale, dar cum arata impecabil mereu, multi le prefera. Daca si tu faci parte din aceasta categorie, asigura-te ca sunt permanent curatate de praf. 

 

Tablouri

 

Suprafata peretilor reprezinta un spatiu ideal pentru a prezenta lucrurile importante in familia ta. Daca esti iubitor de arta, sigur vei expune cateva picturi sau gravuri care ti-au atras atentia. Foarte populare sunt si tablourile fara rama decorativa, care ilustreaza flori mari, detalii din natura, orase moderne sau peisaje marine. Se poarta tablouri cu trei-cinci componente. Te poti inconjura si de tablouri cu persoane si momente importante tie sau cu momente frumoase din viata de zi cu zi. In ultima vreme se poarta rame cu spatiu pentru mai multe fotografii. Daca vrei un aranjament nonconformist, expune fotografiile pe sfoara, prinse in carlige mici de lemn, cum sunt cele pentru rufe.

 

Figurine

 

Statuetele fac parte din viata omului inca de la inceputul civilizatiei. A trecut moda bibelourilor din portelan, dar inca nu am renuntat la figurine. Acum se poarta statuete cu elefanti, bufnite, balerine. Majoritatea sunt din ceramica sau rasina si le gasesti la preturi accesibile. Se dovedesc de ajutor pentru a sublinia tema unei amenajari, dar nu abuza de ele. In cazul lor se aplica regula potrivit careia mai putin inseamna mai mult, ca efect. 

 

Lasa un comentariu