Ponturi pentru o bucatarie semi-profesionala

Publicat de alex 09.12.2018 0 Comentarii

Daca esti pasionat de gatit si te simti adesea ca un adevarat chef atunci cand pregatesti masa pentru familia ta, iti prezint cateva idei de amenajare pentru a avea o bucatarie semi-profesionala la tine acasa, care sa adauge un plus veleitatilor tale de bucatar. 

 

"Layoutul" pentru gatit este, probabil, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare in momentul in care iti proiectezi bucataria. Intr-o bucatarie profesionala, unde totul se intampla intr-o maniera rapida si agitata, "traseul alimentelor" este foarte bine pus la punct, pentru a folosi timpul cat mai eficient si pentru a elimina orice risc de accidentare.

 

Pentru a organiza cat mai bine bucataria, este foarte important sa creezi un traseu logic al alimentelor, care sa porneasca de la frigier si spatiul camarii. Apoi, de la aceste puncte, trebuie sa gandesti o zona de blat de lucru, pe care sa asezi alimentele pe care le folosesti atunci cand gatesti. Din frigider te aprovizionezi de obicei cu alimentele - legume, fructe etc. -, dupa care urmatorul punct de lucru, pe care il vei utiliza pentru curatarea acestora, este chiuveta. Dupa curatarea alimentelor, urmeaza pregatirea lor. Indiferent ca ai o bucatarie liniara, in forma de "L" sau "U", intre plita si chiuveta este bine sa existe cat mai mult spatiu de lucru, pentru a te putea desfasura in voie. Apoi, plita si cuptorul vor fi zonele-cheie, in care tot ce ai pregatit pana acum va prinde o forma finala si va aduna toata familia la masa. Daca alegi sa montezi cuptorul la inaltime, ar fi bine ca acesta sa fie cat mai aproape de plita. 

 

Intr-o bucatarie des utilizata, aburii, fumul si apa pe blat vor fi situatii obisnuite, cu care mobila ta va trebui sa se confrunte. Tocmai de aceea, materialele pe care le alegi necesita o mica investitite. Indiferent daca optezi pentru un front din MDF sau PAL, ar fi bine ca acesta sa fie vopsit, si nu infoliat. Gandeste-te la vopseaua fronturilor ca la un sigiliu ce nu permite umezelii sa ajunga la lemn, eliminand astfel orice risc de umflare a acestora. De asemenea, zona de lucru si cea din jurul chiuvetei si al masinii de spalat vor fi des stropite de apa atunci cand gatesti. De aceea, un blat din compozit va fi intotdeauna o alegere potrivita. Pe langa aspectul estetic, compozitul este un material durabil, nepretentios si foarte usor de curatat. Si inoxul este foarte utilizat in bucatariile profesionale, atat pentru durabilitatea sa, cat si pentru proprietatile anti-fungice, foarte importante atunci cand vine vorba de suprafetele care iau contact cu alimentele. 

 

Accesibilitatea este elementul-cheie al unei bucatarii profesionale. Oalele si tigaile agatate deasupra blatului de lucru, cutitele si ustensilele in display sunt elemente care ma duc cu gandul la o astfel de bucatarie. Ideea nu e sa insiri toate ustensilele la vedere si sa agati cratitele pe perete, ci sa iei in considerare o depozitare cat mai functionala a acestora. Sertarele sunt cele mai utile sisteme de depozitare, deoarece poti vedea si accesa cu usurinta ingredientele neceasre pentru a gati. De asemenea, sistemele de colt, cu platouri total extractibile sau de tip carusel, iti pot valorifica timpul, scutindu-te sa scotocesti in toata bucataria, in incercarea de a gasi oala potrivita. 

 

Si pentru ca orice sistem extractibil necesita o investitie mai mare, iti propunem sa salvezi bugetul alegand sertare, sisteme ingenioase, precum si corpuri suspendate in varianta standard. De asemenea, iti recomandam sa iei in calcul deschiderile cu usi batante, in defavoarea celor cu deschidere verticala. Sunt un compromis usor, atunci cand vine vorba de gestionarea inteligenta a bugetului. 

 

Electrocasnicele sunt extrem de importante in bucatariile profesionale. Indiferent ca ne referim la electrocasnice incorporabile sau stand alone, la aparate mari sau de blat, probabil, te gandesti ca acestea trebuie sa aiba cat mai multe functii, un aspect cat mai high-tech, de ultima generatie, si sa provina de la branduri cat mai cunoscute. Nu neaparat! Desi un frigider incorporabil este, poate, mai placut din punct de vedere estetic, un model stand alone este mai incapator decat unul incorporabil si, totodata, mai accesibil financiar. Sfatul nostru este sa alegi inteligent aparatura in care investesti. Cuptorul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din bucatarie. Acesta poate fi cu aburi sau fara si, de asemenea, poate beneficia de diferite sisteme de curatare si de zeci de programe. Inainte de a-l achizitiona, te sfatuim sa studiezi putin piata, pentru a te asigura ca il alegi pe cel potrivit pentru tine si pentru stilul tau de a gati. 

 

Nu opta pentru zeci de functii, daca nu esti sigura ca le vei folosi pe toate, insa ai grija sa aiba exact ceea ce ai tu nevoie. De asemenea, am observat ca, in marea majoritate a bucatariilor profesionale, plita este pe gaz. Aceasta se incinge mult mai usor, este mult mai versatila cu materialele tigailor tale si mai accesibila ca pret. 

 

Tine cont de toate aceste idei in momentul in care iti proiectezi bucataria, si vei avea cu siguranta spatiul perfect pentru a-ti dezvolta creativitatea si pentru a te simti ca un adevarat profesionist de fiecare data cand iti vei ascuti cutitele pentru o noua reteta. 

 

Lasa un comentariu