Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Plante decorative de toamna

19.11.2018 0 Comentarii

Toamna, foliajul multor plante capata nuante uimitoare, de rosu aprins, inflacarat, concurand in frumusete cu flori deja celebre pentru aspectul lor.

 

Odata cu venirea toamnei, intreaga natura se schimba si gradina ramane tot mai goala. Din fericire, unele plante tocmai acum isi dezvaluie adevarata frumusete si nu vorbim numai de flori precum crizanteme sau brumarele, care sunt deja bine cunoscute, ci si de arbori si arbusti ale caror culori te lasa fara grai. 

 

Cotoneaster

 

Acest gen curpinde mai multe specii interesante. Foarte decorativ este si arbustul Cotoneaster dammeri, care creste mai mult pe orizontala. Are putine pretentii, rezista la uscaciune si temperaturi scazute. Florile micute, albe, care apar in mai, sunt inlocuite de fructe rosii, lucioase, foarte decorative, dar toxice. Acestea raman multe vreme pe ramuri. Decorativ este si frunzisul, deoarece frunzele persistente, pieloase, de un verde intunecat incep sa-si schimbe culorile. Se poate planta in noiembrie sau in martie.

 

Artar japonez

 

Il identifici mai usor dupa denumirea latina Acer palmatum (fam. Aceraceae). Suporta poluarea, dar este sensibil la ger. Asigura-i un sol drenat si lumina. Partea buna este ca se simte bine si in vase. In conditii optime ajunge la 4-8 m inaltime. Din unele varietati se obtin bonsai. 

 

Scumpie

 

Popular se mai numeste arborele de fum, datorita florilor gratioase si atat de delicate incat din departare par o pala de fum. Creste pe orice fel de sol, rezista la seceta, ger si poluare si nu este pretentios deloc, doar prefera un loc insorit. Apare spontan si la noi in tara, a fost observat mai ales in Banat si Dobrogea, dar cel mai des il vei regasi in amenajari peisagistice, deoarece este decorativ atat prin ciorchinii de flori micute galbene, care apar la inceputul verii, cat si prin culoarea frunzelor, care toamna capata nuante rosiatice. 

 

Dracila

 

O gasesti in oferte drept Berberis vulgaris (fam. Berberidaceae).  Ajunge la 2 m inaltime, are frunze persistente care toamna se inrosesc, flori galbene si fructe rosii. O poti planta in aceasta luna.

 

Varza decorativa

 

Cand te gandesti la varza, cel mai probabil iti vin in minte preparate culinare. Putini sunt cei care asociaza acest cuvant cu frumusetea sau cu florile, dar daca privesti cateva imagini cu o gradina de toamna cu varza decorativa, sigur o vei indragi. Coloritul ei, alb, galben, roz sau violet, se intensifica odata cu scaderea temperaturilor. Foarte frumoase sunt varietatile cu margine incretita, care sunt spectaculoase, mai ales cand da bruma. Se planteaza primavara sau in miezul toamnei. Se acopera doar cu un strat subtire de pamant (germinatia este favorizata de lumina) si se lasa 20 cm intre plante, deoarece au diametru mare la maturitate. Varza decorativa se simte bine si in razoare, si in jardiniere pe balcon, atat timp cat este udata frecvent, chiar si zilnic. 

 

Vita-de-Canada

 

Se numeste Parthenocissus quinqefolia fam. Vitaceae. Are frunze cazatoare, dar culorile calde ale acestora toamna, cand variaza de la galben la rosu intens, te vor cuceri. Are si fructe brumarii, decorative, dar toxice. Creste destul de rapid, circa 2-3 m pe an. Este perfecta pentru a acoperi sau a masca un perete scorojit. Se dezvolta bine in soluri umede si locuri umbrite, creeaza si covoare pe sol. Se planteaza toamna sau primavara si tinde sa devina invaziva.

 

Brumarele

 

Florile din genul Aster, cunoscute de toata lumea sub numele de brumarele, stelute sau ochiul-boului pitic atrag privirile prin coloritul lor intens, de obicei roz, rosu, albastru sau mov. Ca forma, seamana cu margaretele. Nu sunt foarte inalte, ajungand de obicei la 30-40 cm. Insectele, in special fluturii, le apreciaza pentru polen. Acestor flori le plac locurile calde, insorite, cu pamant afanat si care permite drenarea apei, deoarece sunt sensibile la umiditate statuta. Planta trebuie rarita pentru a permite circulatia aerului la baza si a preveni atacurile unor boli. Fainarea este principala boala care afecteaza aceste flori. 

 

Se inmultesc usor prin despartirea tufelor toamna tarziu sau primavara devreme, lasandu-se 40-50 cm intre ele. Se mai poate incerca inmultirea prin seminte sadite la inceputul lunii martie in rasadnite reci. Dupa inflorire, care are loc incepand de la sfarsitul lunii septembrie si pana aproape de iarna, tufele de brumarele se tund.

 

Crizanteme

 

Reginele neincoronate ale toamnei, crizantemele (fam. Compositae) ne impresoara cu flori de tot felul. Inaltimea si forma florilor pot varia sensibil. Indiferent de aspectul florilor si de inaltimea lor (cele bogat ramificate, cu flori mici sunt tufanele), se ingrijesc similar. Pentru a stimula indesirea ramurilor, lastarii se ciupesc. In schimb, daca urmaresti obtinerea unei singure flori de calitate superioare, inlatura boboceii aparuti la subsuoara frunzelor (operatiune numita bobocire). Crizantemele se planteaza in sol fertil, bogat in humus, si se uda moderat, astfel incat sa se usuce pamantul intre udari. Se inmultesc prin butasi, seminte sau divizarea tufei.

Lasa un comentariu