Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Placarea peretilor

23.10.2018 0 Comentarii

Cateodata nu este suficient ca peretii sa fie zugraviti, ci avem nevoie sa-i facem mai usor de curatat, mai caldurosi sau mai interesanti. Si in cazul acesta, apelam la anumite materiale pentru placare. Iata care sunt cele mai uzuale materiale de acest fel si ce efecte au.

 

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupati de mentinerea in locuinte a unei temperaturi potrivite corpului. Si cum sistemele de incalzire nu faceau fata, au inceput sa acopere peretii cu blanuri, apoi cu tapiserii groase, scanduri de lemn. Ulterior, odata cu evolutia tehnologiei si imbunatatirea sobelor, aparitia centralelor termice, rolul acestor materiale a devenit unul predominant decorativ, desi unele sunt inca alese ca izolator termic. 

 

Lambriuri

 

Lambriurile din lemn au avantajul aspectului si al izolarii termice si fonice, dar si al rezistentei in timp (10-20 de ani), pe cand cele din PVC vin in multe variante de finisaj (inclusiv mozaic, marmura, lemn), se curata usor, pot fi montate si in spatii cu umiditate mare precum baia. O combinatie intre cele doua sunt lambriurile din MDF si HDF. 

 

Gips-carton

 

Pentru un confort termic, se pot placa peretii cu gips-carton, ulterior finisat dupa voie, inclusiv cu faianta. Pentru bai, cauta gips-carton verde, rezistent la umezeala. Si tavanele decorate cu acest material pot fi spectaculoase, daca sunt modelate in forme deosebite si au spoturi incastrate.

 

Panouri decorative

 

Cele din polistiren extrudat au si rol decorativ, si practic, pentru ca izoleaza termic; se folosesc indeosebi la tavan, Unele vin deja cu finisaj, pe cand altele sunt albe si se pot colora cu vopsea lavabila. Textura variaza, unele imita inclusiv piatra, Moderne si deosebite ca infatisare sunt panourile de sticla printata, care tind sa inlocuiasca faianta.

 

Pont

 

Pentru casele de vacanta sau cele permanente, dar situate in zone montane, cel mai bine se potrivesc pentru camere lambriurile din lemn care dau impresia de spatiu primitor, cald. Acestea nu costa mult, se monteaza usor, doar ca din cand in cand trebuie improspatate cu cate un strat de lac.

 

Pentru spatiile cu umiditate ridicata, precum bai si bucatarii, se recomanda placarea peretilor cu faianta. Rezista decenii la rand, se curata usor, se intretine usor. Alege si un chit rezistent la umezeala. Asaza placile de faianta pe lat pentru a largi optic camera.

 

Lasa un comentariu