Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Luminatorul, element arhitectural

13.10.2018 0 Comentarii

Conform definitiei sale, luminatorul este un panou transparent sau translucid, care inlocuieste o portiune dintr-un acoperis ori plafon, permitand iluminarea unui spatiu interior.

 

Iluminarea zenitala a fost folosita inca din Roma Antica. Fiind construit in perioada pagana, templul era destinat jertfelor aduse zeilor, iar acest Oculus reprezinta singura legatura cu cerul, zeitatile si lumina naturala. Cand ne gandim la o mansarda cu ferestrele sale specifice, visam la un ambient cu totul aparte, ca de poveste, fara sa ne dam seama ca, de fapt, lumina zenitala este responsabila de aceasta.

 

 

Montarea unui luminator in planul acoperisului aduce de trei ori mai multa lumina naturala decat o fereastra verticala normala, iar astfel se genereaza un consum scazut de energie. Iluminarea zenitala permite luminii naturale sa se disperseze pe o suprafata mai ampla si pe tot parcursul zilei. Este un tip de iluminat natural direct, spre deosebire de o fereastra amplasata in plan vertical, in cazul careia lumina intra in unghi de 35 grade, iar dispersia ei se face mai mult prin reflexie. Astfel, pe langa faptul ca suprafata de captare a luminii este aceeasi, beneficiile sunt mai mari decat in cazul unei ferestre verticale atat ca unitate de timp, cat si ca unitate de spatiu. Tocmai de aceea, luminatoarele sunt adesea intalnite in proiectele sustenabile.

 

Ca element al unei constructii, luminatorul reprezinta un adevarat punct de interes, iar importanta luminii naturale pentru sanatatea fizica si psihica, pentru energie si vitalitate nu mai are nevoie de argumente si dovezi.

 

Luminatoarele se impart in doua categorii, in functie de forma lor: ferestre de mansarda, luminatoare de coama, de tip cupola, de tip piramidal sau de tip bolta. Din punctul de vedere al deschiderii, exista luminatoare fixe, basculante si, retractabile (acestea ofera posibilitatea de a intra in contact direct cu mediul inconjurator).

 

 

Dezavantaje

 

 

In zonele din acoperis unde sunt pozitionate luminatoarele vor exista pierderi de caldura, dar, cu o izolatie corespunzatoare a mansardei, problema se va rezolva. De asemenea, pot aparea neplaceri precum infiltratiile, in cazul in care suprafata de acoperis din jur nu a fost bine izolata, sau obturarea cu praf sau zapada (pe timpul iernii) a luminii naturale captata de fereastra.

 

 

Bine de stiut!

 

 

Printre cele mai des intalnite materiale din care sunt realizate luminatoarele se numara sticla, policarbonatul si GRP-ul (poliester armat cu fibra de sticla). La capitolul durabilitate, GRP-ul si sticla castiga primul loc, avand o viata de 25 de ani, urmate de policarbonat, cu o rezistenta confirmata de 20 de ani.

 

 

Lasa un comentariu