Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Lucrari de toamna pentru un sol mai fertil

14.10.2018 0 Comentarii

Pregateste urmatorul sezon de gradinarit: imbunatatind acum calitatea solului, vei da plantelor un start bun la primavara.

 

Pregatirea solului toamna incepe prin igienizarea lui: inlatura, strange si arde frunzele cazute, fructele stricate, crengile rupte si alte resturi vegetale. In septembrie poti efectua deja o fertilizare cu ingrasamant chimic greu solubil sau organic semidescompus. Acolo unde ai mult teren liber, acesta se inglobeaza in sol prin aratura, altfel se aplica direct prin sapare in jurul fiecarei plante.

 

Daca ai culturi bio, seamana chiar la inceputul lunii, cand temperaturile sunt inca ridicate, mustar si trifoi rosu. La inceputul primaverii viitoare le poti secera si amesteca in pamant pentru a-l imbogati. De asemenea, straturile de mulci din frunze uscate, rumegus, scoarta de copac, paie si ace de pin, pe langa faptul ca vor proteja radacinile plantelor pe timpul iernii, se vor descompune incet, adaugand solului substante nutritive. Atentie! Acele de pin sunt acide si vor scadea nivelul PH-ului solului.

 

Aplicarea gunoiului animalier se face in noiembrie, intr-o zi uscata, dupa cateva zile de la ultima ploaie. Foloseste fie material proaspat (dar maruntit bine), fie compost vechi de un an; dupa ce l-ai imprastiat intr-un strat subtire, cat mai uniform, pe intreaga suprafata ce urmeaza a fi cultivata anul viitor, il vei incorpora in sol printr-o sapatura adanca, cu harletul sau, daca terenul este mai mare, cu motosapatoarea.

 

Sapatul de toamna asigura expunerea la ger a unui strat de pamant de 20-25 cm, fapt ce impiedica dezvoltarea eventualelor larve de daunatori care obisnuiesc sa ierneze in acest mediu.

 

Amenajeaza un spatiu pentru producerea compostului. Gasesti in magazinele de gradinarit recipiente speciale, insa resturile pot fi adunate la fel de bine si intr-un tarc din sipci de lemn (cu spatiu intre ele pentru a asigura aerisirea). Pentru compost, aproape orice material biodegradabil este bun. Unele dintre ele sunt bogate in carbon (frunzele uscate, paiele, rumegusul, coaja de copac, hartia, cartonul), altele in nitrogen (materialele verzi precum iarba sau resturile vegetale din bucatarie). Proportiile de carbon si nitrogen prezente in compost vor influenta viteza de descompunere. Proportia optima este de 25 parti de material bogat in carbon la o parte material bogat in nitrogen. Prea mult carbon va face ca gramada sa se descompuna incet, in timp ce prea mult nitrogen va produce un miros neplacut.

 

Ce resturi poti folosi din gradina? Frunze, ramuri maruntite, plante ofilite, ace de conifiere, iarba taiata, paie si fan, aschii de lemn, scoarta macinata si gainat de la pasari sau balegar de animal erbivor. Atentie! Nu adauga plante bolnave; de asemenea, buruienile trebuie curatate bine de seminte, pentru ca atat bolile, cat si unele seminte de buruieni supravietuiesc procesului de descompunere si vor ajunge din nou in gradina ta.

 

Lasa un comentariu