Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Izolarea termica a locuintei

25.10.2018 0 Comentarii

Pretul gazelor naturale, al lemnelor si al energiei electrice creste an de an, asa ca se impune izolarea termica a locuintelor. Pentru aceasta ai la dispozitie mai multe variante, fiecare cu avantajele ei.

 

Cu totii ne facem griji cand vine iarna si facturile la intretinere ajung la un nivel greu de acceptat, in conditiile in care veniturile raman aceleasi. Pentru a reduce aceste costuri, izoleaza termic locuinta cu materiale de calitate, chiar daca investitia este mare. Ia in calcul atat placarea peretilor, cat si schimbarea usilor si ferestrelor cu unele moderne, care nu permit pierderea caldurii. Pentru imbunatatirea calitatii zidariei ai multe optiuni.

 

Unde placam

 

Daca te intrebi cum este mai avantajos sa izolezi casa, la exterior sau la interior, sa stii ca argumentele sunt net in favoarea primei variante. Avantajele aplicarii materialelor la exterior sunt: deplasarea asa-numitului punct de roua, de condens adica, spre exterior, faptul ca zidurile vor ceda, respectiv prelua caldura mediului mai greu si ca se reduce semnificativ riscul aparitiei condensului pe la colturile incaperilor, adica in dreptul placilor dintre etaje sau in dreptul stalpilor de rezistenta. Un alt motiv este ca marimea spatiului din incinta nu se va micsora si nu vei fi nevoit sa renovezi pe dinauntru intreaga casa, doar pentru ca in fiecare camera va fi de refacut cate un perete. 

 

Polistiren

 

Polistirenul se poate aplica atat pe peretii netencuiti, cat si pe cei cu tencuiala, doar sa fie drepti, sa nu existe diferente mari de nivel; indeparteaza eventualul exces de mortar dintre elementele zidariei. Suprafata trebuie sa fie uscata, curata, rezistenta, asa ca daca tencuiala nu este in stare buna si s-a desprins pe alocuri, ori vopseaua se cojeste, curata bine peretele de straturile coscovite si niveleaza.

 

Atentie, conductele de gaz metan nu se inglobeaza in polistiren, de aceea daca nu este realizata instalatia de alimentare cu gaz metan, cere-i mesterului sa lase distanta intre teava si perete, intre 7 si 12 cm, in functie de grosimea polistirenului cu care izolezi casa.

 

Polistirenul expandat se recomanda la termoizolarea peretilor interiori si exteriori, a planseelor, a sarpantelor (scheletul de lemn al acoperisului care sustine invelitoarea) intre capriori, a acoperisurilor cu terasa (polistirenul se pozitioneaza sub hidroizolatie), a acoperisurilor tip sarpanta direct peste astereala, a peretilor exteriori cu panouri sandvis (casete cu placi de polistiren incorporate).

 

Polistirenul extrudat se utilizeaza la termoizolarea soclurilor, a buiandrugilor (grinzile de deasupra usilor si ferestrelor), a acoperisurilor tip sarpanta, direct peste astereala, a peretilor de subsol, teraselor, pardoselilor. Cu el se izoleaza suprafetele de constructie supuse frecvent umezelii.

 

Ia in calcul si placarea fatadei cu polistiren expandat grafitat (gri), care are un coeficient de transfer termic cu 22% mai mic decat cel simplu (alb).

 

Vata bazaltica

 

Fatadele se pot izola si cu placi de vata minerala bazaltica de 8-10 cm grosime, fixate intre randuri de stinghii puse pe orizontale peste care se monteaza alte stinghii, de data aceasta puse pe verticala, pentru a asigura ventilatia sub ultimul strat, cel de placare cu lemn, lambriuri PVC etc. Vata minerala bazaltica se poate lipi si pe ziduri, cu adeziv adecvat (intins pe conturul placii si in cateva puncte in centru) si cu dibluri, pe randuri, cu grija ca rosturile sa fie intercalate pe verticala. Muchiile vor fi protejate cu niste coltare cu plasa de armare. Apoi intreaga suprafata se acopera cu plasa din fibra de sticla si un strat adeziv special intins cu fierul de glet. Dupa uscare se da un grund (amorsa) si se aplica tencuiala decorativa. Metoda se poate aplica si la soclul casei. Vata minerala bazaltica se utilizeaza si la: izolarea spatiilor cu rezervoare si conducte, izolare acustica, izolare antifoc. Rezista bine la condens si are punct de topire la peste 1000 de grade Celsius.

 

 Vata de sticla

 

Se foloseste la: izolarea pardoselilor, termoizolarea peretilor exteriori sau interiori (despartitori), termoizolarea tavanelor suspendate (false), a planseelor din borduri necirculate si a spatiilor mansardate (intre capriori si grinzi de lemn).

 

Folia de aluminiu care se regaseste pe suprafata placilor sau a rulourilor de vata minerala de sticla creste eficienta prin reflexia caldurii si totodata serveste drept bariera de vapori. Partea cu folia se va aseza mereu catre interiorul camerei.

 

Spuma poliuretanica

 

Adera pe o varietate de suprafete (lemn, metal, sticla) aflate la interiorul sau exteriorul cladirii. Se aplica pe ziduri sub presiune, cu ajutorul unei instalatii speciale. Un montaj corect asigura izolare garantata 25 de ani. Datorita presiunii, materialul patrunde bine in rosturile caramizilor, deci este indicat la constructiile mai vechi. Spuma se intinde rapid, in straturi subtiri, se usuca si se intareste in cateva secunde. Spuma isi mareste volumul initial de 4-5 ori. Excesul se taie cu un cutit. Peste spuma poti tencui si da cu vopsea lavabila sau tencuiala decorativa. Sistemul e popular in nordul Europei, in Canada si SUA.

 

Celuloza

 

Se imprastie prin presiune in spatiile dintre capriorii acoperisului, pe ziduri (fiind nevoie de o instalatie pneumatica, deci un contract cu o firma de profil) sau se rasfira peletii din celuloza pe pardoseala, suprafata fiind ulterior rigidizata cu un strat de acoperire din alt material, cum sunt placile OSB. Celuloza izoleaza termic foarte bine, are capacitatea de a prelua umiditatea din aer si a o degaja ulterior. Se obtine din hartie refolosita si aditivi naturali pentru a o ignifuga si a o face rezistenta la atacul rozatoarelor, insectelor sau ciupercilor.

 

Lasa un comentariu