Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Iata cum se incolteste corect graul de Sfantul Andrei

Publicat de admin 21.02.2018 0 Comentarii

Cum se pune graul la incoltit?

 

In fiecare an, Sfantul Andrei se sarbatoreste pe data de 30 noiembrie. Aceasta este considerat orcotitorul romanilor si cel care a adus crestinismul pe meleagurile noastre. 

 

Sarbatoarea de Sfantul Andrei, numita si Halloween-ul romanesc,este un moment in care magia si misterul se imbina cu traditiile si datinile, fiind un prilej al farmecelor si al descantecelor. De Sfantul Andrei, cel mai cunoscut obicei romanesc este incoltirea graului.

 

 

Cand se pune graul la incoltit?

 

Graul este simbolul belsugului, prosperitatii, atat in traditia folclorica, cat si in cea religioasa. Se crede ca graul este simbolul vietii care biruieste moartea si, totodata, este simbolul divin. Faimosul grau se pune la incoltit imediat dupa miezul noptii care precede ziua de Sfantul Andrei. Acest obicei se spune ca este prevestitor al belsugului in anul ce vine. 

 

Cum se pune graul la incoltit?

 

Graul se pune la incoltit in locuinta dumneavoastra, intru-un vas cu deschidere larga sau intr-un ghiveci mai mic, si se poate folosi ca suport atat vata, buretele, cat si pamantul. Important este faptul ca fiecare membru al familiei sa aiba propriul vas si, de asemenea, sa se ocupe de ingrijirea boabelor de grau puse la incoltit. Este recomandat ca vasul cu grau pus la incoltit sa fie asezat la lumina, de exeplu pervazul geamului, si sa stea intr-o camera calduroasa. Aceste conditii il vor ajuta sa creasca mai repede si mai bogat. De asemenea, este important si ca boabele de grau sa fie udate destul de des, chiar si zilnic, si sa nu se permita uscarea totala a suportului pe care este pus la incoltit. Dupa ce graul a incoltit, boabele nu trebuie miscate pentru a nu se rupe germenii.

 

     Grau incoltit in vata

 

Cea mai comuna metoda prin care oamenii pun grau la incoltit de Sfantul Andrei este pe suport de vata. Aceasta permite o buna absorbtie a apei si lasa bobul sa incolteasca cu usurinta. Dupa ce s-au presarat boabele pe primul strata de vata se acopera cu un al strat de vata subtire si se uda din abundenta. 

 

 

     Grau incoltit in burete

 

Una dintre metodele ingenioase care totodata iti poate oferi si o multitudine de variante de ornament este punerea graului la incoltit pe suport din burete. Pentru aceasta variant, poti folosi bureti de vase, cu singura conditie sa fie nefolositi si sa indepartezi fibra abraziva. Acestia pot fi taiati intr-o multitudine de forme haioase sau pot fi prinsi intre ei cu scobitori pentru un decor de-a dreptul inedit. Peste bureti pui boabele de grau si uzi din abundenta pana ce buretele este imbibat cu apa. Apoi acopera cu o caserola din plastic pentru a proteja si a oferi un mediu prielnic cresterii.

 

 

     Grau incoltit in pamant

 

Daca alegi sa pui graul la incoltit intr-un ghiveci cu pamant, atunci incearca sa nu acoperi mai mult de cativa centrimetri boabele, deoarece exista riscul sa-i ingreunezi cresterea. De asemenea, fiind mai dificil de razbit stratul de pamant fata de stratul de vata sau burete, este indicat sa se lase boabele de grau, cel putin o zi, in apa, la inmuiat. La cateva zile distanta ar trebui sa apara lastarii.

 

 

Lasa un comentariu