Cum se aranjeaza apartamentul cu ocazia primirii oaspetilor

Publicat de admin 05.03.2018 0 Comentarii

Obieciul de a invita prietenii, cunostintele, rudele fie la mese festive, fie la un aperitiv, este bine cunoscut si de aceea calitatea de a fi ospitalier trebuie pastrata si dezvoltata cu grija. Pentru ca primirea oaspetilor nostri sa fie reusita, invitarea acestora trebuie sa coincida cu dorinta pe care o avem noi insine de a petrece o dupa-amiaza sau o seara placuta. De asemenea, pentru a crea o atmosfera placuta, trebuie sa se tina cont de cateva lucruri deosebit de importante si anume:

 

 

  • Invitatiile trebuie facute cu atentie pentru ca oaspetii nostri sa se intalneasca cu placere sau daca abia cu aceasta ocazie se cunosc, sa constituie atat pentru ei, cat si pentru noi un eveniment placut.
  • Locuinta trebuie sa aiba un aspect deosebit de ingrijit.

 

 

In continuare, va oferim cateva sfaturi care pot folosi oricarei persoane si care pot fi adaptate si imbogatite dupa gustul propriu.

 

 

O contribuie deosebita la crearea unei ambiante placute o aduce modul in care este distribuita lumina in apartament si FLORILE care sunt la indemana oricui si care improspateaza si inveselesc apartamentul.

 

Florile pot fi raspandite pretutindeni in locuinta noastra: la ferestre – in plina lumina, in colturi intunecoase – pe masute, etajere etc. Aranjarea florilor in vase potrivite acestora, precum si raspandirea lor in incaperile apartamentului, trebuie facuta cu o deosebita grija, pentru ca efectul sa fie cel dorit. La aranjarea florilor in vase trebuie sa tinem cont de cateva lucruri si anume:

 

Florile de diverse culori vor fi mai de efect daca cele de culoare mai deschisa se pun in mijlocul glastrei, iar florile de culoare inchisa la marginea buchetului.

 

Formele vaselor de flori, precum si materialele din care sunt confectionate trebuie sa se armonizeze cu florile care se asaza in aceste vase. Astfel, trandafirii par si mai frumosi intr-un vas de cristal.

 

 

 

 

Sursele de iluminat trebuie dispuse cu mult discernamant. Prin distribuirea lor in camera, se pot evidentia sau, dimpotriva, masca anumite colturi.

 

In afara de lustrele care pot fi amplasate in centrul incaperii sau deasupra mesei sau a unei masute in locuinte sunt utilizate, precum se stie, lampadare, veioze, aplice. In afara acestor surse de iluminat care exista in permanenta in locuintele noastre, in anumite ocazii si in special, la mesele festive, lumina lumanarilor de ceara este foarte placuta.

 

Un sfesnic cu doua lumanari colorate plasate intre doua vase joase cu flori, de exemplu, in mijlocul mesei, sunt de mare efect.

 

 

Felul in care sunt asezate scaunele are o mare importanta. Nu trebuie sa fie rare, in asa fel incat conversatiile sa nu poata fi facute decat in picioare, dar nu trebuie sa fie nici prea numeroase, pentru ca altfel camera va lua infatisarea unei sali de spectacol.

 

Esentialul este ca scaunele sa fie confortabile si asezate in asa fel, incat sa imbie oaspetii sa se grupeze intre ei in vederea conversatiei. 

 

 

Un sfat deosebit de important este modul cum trebuie sa se prezinte insasi gazda.

 

Gazda trebuie sa se organizeze astfel incat sa evite graba din ultimul moment. Trebuie sa aiba cel putin o jumatate de ora inainte de sosirea primului invitat, pentru a se odihni, a se linisti, a se imbraca. Trebuie sa fie gata cu cel putin 10 minute inaintea orei fixate, pentru a avea timp sa arunce o privire asupra apartamentului si asupra celor pregatite pentru masa. Gazda trebuie sa evite sa se agite prea mult dupa ce au venit musafirii. Trebuie sa fie comunicativa si binevoitoare cu toti invitatii in egala masura. Este foarte important de stiut ca nu trebuie invitata prea multa lume, cand nu se dispune de spatiu suficient.

 

 

 

 

Aranjarea unei mese

 

 

Cand dorim sa oferim prietenilor si rudelor o masa, aceasta trebuie sa capete un aspect de sarbatoare si trebuie sa ne straduim sa obtinem un efect optim. In primul rand trebuie sa se tina cont de numarul persoanelor. Masa trebuie sa fie iluminata uniform. Cand sursa principala de lumina nu este suficienta, se recurge la lumanari. Daca se asaza mai multe mese una langa alta, acestea trebuie sa aiba aceeasi inaltime. Scaunele trebuie asezate astfel incat sa nu se stea intre mese. Fata de masa poate fi aleasa in functie de forma si dimensiunile mesei si stilul veselei, dar mai ales in functie de importanta evenimentului.

 

La aniversarile deosebite, de Revelion, la masa de nunta, servetelele se strang in diferite forme, se asaza pe farfurie cu o chifla inauntru sau o floare si vor constitui un foarte placut element decorativ. 

 

Daca la o masa sunt mai mult de sase persoane, mijlocul ramane liber pentru flori, sau pentru platouri cu fructe.  Tacamurile se asaza astfel: lingura de supa si cutitul la dreapta farfuriilor, furculita in stanga, lingurita sau tacamul de desert in fata farfuriei. Daca se pun doua randuri de tacamuri, se asaza furculitele la stanga si cutitele la dreapta.

 

Paharele se asaza in fata farfuriilor in ordine crescatoare de la dreapta spre stanga. O singura exceptie: cupa de sampanie, care se asaza intotdeauna ultima, la dreapta seriei.

 

 

 

 

Florile joaca un rol insemnat si in aranjarea mesei, ele conferind stralucire si veselie. Exista insa cateva reguli de care este bine sa se tina cont:

  • Evita florile foarte parfumate, chiar daca sunt placute. Parfumul florilor amestecat cu cel al mancarurilor este neplacut. Evita, de asemenea, florile prea fragile, care se pot ofili imediat intr-o camera prea incalzita.
  • Evita cosuletele sau buchetele prea mari care impiedica invitatii sa se vada si ii oblige sa-si plece capul la stanga sau la dreapta.
  • Evita florile care risca sa pateze fata de masa

Culorile florilor se aleg in functie de culoarea fetei de masa. Daca fata de masa este alba, se pot aranja flori de orice culoare si chiar un amestec de diferite culori. Cand fata de masa este colorata, este putin mai complicat. La o fata de masa bleu, se asorteaza galbenul lalelelor sau trandafiri de culoare roz pal. Pe o fata de masa gri-argintiu, roz sau bleu pal, se asorteaza foarte bine flori violete.

 

 

Lumanarile alcatuiesc si ele o podoaba pentru masa. Cu toate ca nu se folosesc pentru iluminat, lumina lor intareste efectul florilor.  O conditie este sa fie aranjate in asa fel incat sa lumineze toata masa. In jurul lumanarii, se pune o manseta de hartie, ca sa nu picure ceara pe fata de masa.

 

 

 

Lasa un comentariu