Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Cum sa ai o gradina frumoasa toamna

15.10.2018 0 Comentarii

Iata ca, dupa o vara bogata in ploi, toamna isi intra in drepturi. Daca in anii anteriori gradina suferea din cauza temperaturilor ridicate, anul acesta, s-a creat un disconfort determinat de cantitatile mari de precipitatii cazute, ce au favorizat dezvoltarea unor fungi la suprafata solului si chiar in sol.

 

Pentru a te asigura ca gradina va trece cu bine peste iarna, in conditiile unor temperaturi foarte scazute si ale unei cantitati de zapada redusa sau chiar absenta, trebuie sa pregatesti spatiul din jurul casei tale inca de la inceputul toamnei. Astfel, toate plantele - inclusiv gazonul - trebuie ajutate sa-si faca rezerve de substante nutritive, pentru a rezista in sezonul rece. 

 

 

Gazonul poate primi ingrasaminte foliare pana pe la sfarsitul lunii octombrie, dupa care este recomandat sa aplici doar ingrasamant complex, granulat, cu dizolvare lenta (daca ai posibilitatea sa pui gunoi de grajd, poti face aceasta operatiune chiar si in plina iarna, pe zapada). Anul acesta, apa provenita din precipitatii a spalat o serie de elemente din atmosfera, ceea ce a dus la cresterea aciditatii solului si, implicit, la formarea unor ciuperci in gazon (in zonele mai umbrite). Si aceasta problema poate fi rezolvata prin folosirea produselor specificate anterior, concomitent cu imprastierea prafului de var pe suprafata peluzei. Astfel, aciditatea de la nivelul solului va scadea (tratamentul se repeta la 14 zile). 

Daca in cazul gazonului se intervine mai usor si efectul tratamentului este mai rapid, nu acelasi lucru se intampla atunci cand vine vorba de plante. Pe langa dezvoltarea unor boli, acestea pot fi atacate si de anumiti daunatori. Avand in vedere conditiile climatice din acest an, cele mai multe probleme au fost provocate de limacsi (melci fara cochilie). Acestia pot fi combatuti cu ajutorul produsului Optimol (250 g/100 mp). Tratamentul trebuie repetat la 7 zile, din cauza precipitatiilor, care ii scad remanenta. Pentru o eficienta mai indelungata, este bine ca solutia sa nu vina in contact cu apa. In acest sens, poti folosi recipiente de plastic de tip tavita, pe care sa pui granulele, dupa care sa le asezi din loc in loc pe stativele cu flori. 

 

 

Paianjenii, musculitele si afidele ataca plantele nu numai atunci cand este seceta, ci si in conditii de umiditate ridicata a aerului. Intotdeauna, insecticidul trebuie combinat cu un fungicid, intrucat pe intepaturile de insecte bolile se instaleaza mult mai usor. In cazul foioaselor, tratamentul trebuie facut pana la caderea frunzelor in proportie de 30-40%, dupa care este indicat sa-l efectuezi in repaus vegetativ, atunci cand frunzele au cazut complet. In acest sens, foloseste uleiuri vegetale, imbaind pur si simplu ramurile si trunchiul. Poti retusa atat coniferele (Thuja, Juniper etc.; mai putin brazii, deoarece li se strica aspectul estetic - in cazul lor este indicat sa intervii doar daca situatia o impune), cat si foioasele (salcie, platani, mesteceni, trufe de lamaita, etc.), tinand cont de forma de conducere a acestora. De asemenea, tot acum poti tunde plantele cataratoare sau urcatoare. Pregatit astfel, spatiul exterior din jurul casei are nevoie de o ultima interventie la sfarsitul toamnei, care consta in protejarea plantelor sensibile la frig si efectuarea unui tratament "in uscat".

 

Etichete:gradina amenajare

Lasa un comentariu