Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Cum alegi gardul pentru casa ta

23.10.2018 0 Comentarii

Daca ai casa si gradina, atunci sigur ai nevoie si de un gard care sa delimiteze proprietatea, sa sporeasca siguranta perimetrului si sa asigure o oarecare intimitate familiei.

 

Alegerea unui gard nu se face la intamplare. Se tin cont de mai multe aspecte: nevoia de securitate, bugetul disponibil, stilul casei si al gradinii, de imprejurimi si de costurile de mentenanta.

 

Pentru un aspect rustic, perfect in cazul unei case de vacanta sau de la tara, cele mai recomandate materiale sunt lemnul si impletiturile din nuiele. Daca simti nevoia de intimitate, dar nu vrei sa investesti mult, poti opta pentru un gard din plasa de sarma dublat cu rogojini de rachita sau plante inalte ori cataratoare. Foarte bine arata gardurile vii din gutui japonez, tuia, buxus. 

 

Cel mai des intalnite sunt gardurile din scandura (montata vertical sau orizontal), fier forjat, tabla, zidarie sau prefabricate din beton, toate acestea folosite singure, combinate intre ele sau cu alte materiale. Lemnul si tabla sunt mai ieftine, dar necesita reinnoirea protectiei cu ulei ars, lac sau vopsea la 5-6 ani. 

 

Fierul forjat aduce un plus de stil pentru ca permite mai multe decoratiuni in forme variate, dar vine si cu un pret pe masura. Este foarte rezistent daca, de la primele semne de rugina, cureti cu peria de sarma si tratezi cu solutii care opresc oxidarea si protejeaza suprafata. In mod similar intretii si gardul din panouri de tabla.

 

Cei care pun pret pe rezistenta aleg zidaria, deoarece se comporta foarte bine in timp si nu are nevoie de multa atentie. Un alt avantaj consta in aspectul placut (poti placa zidul cu gresie de exterior, piatra de munte, caramida aparenta, tencuiala) si senzatia de siguranta pe care o ofera. Este una dintre cele mai scumpe variante, dar merita investitia mai ales daca ai locuinta intr-o zona cu vanturi puternice sau intr-un cartier rau famat. Daca te preocupa siguranta, opteaza pentru garduri netede, inalte, care nu pot fi escaladate usor. In aceste cazuri, de obicei esti multumit abia dupa ce zidul atinge 2 m inaltime, dar nu uita ca acesta va umbri semnificativ gradina si se va incinge vara.

 

La capitolul trainicie, in frunte se afla gardurile din placi prefabricate, de beton armat, care se pot comanda in diverse forme si dimensiuni. Sunt insa foarte grele si trebuie sa le fixezi bine, In strainatate se poarta garduletele din PVC, pentru ca arata foarte bine. Materialul e tratat, rezista la intemperii, se curata usor, nu rugineste, nu putrezeste. Variantele standard sunt garantate 10 ani, iar gama de lux, 50 de ani, dar sunt mai costisitoare decat celelalte materiale.

Lasa un comentariu