Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Cum alegem aparatul de aer conditionat

14.10.2018 0 Comentarii

Alegerea unei instalatii de climatizare nu este o misiune usoara. Sunt aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere inca dinainte sa te apuci de cautari. In primul rand, trebuie sa stii daca ai nevoie de un aparat de aer conditionat de uz casnic sau de unul comercial si sa stabilesti destinatia acestuia, inainte sa te interesezi de preturi si de modelele disponibile pe piata.

Un alt detaliu important il reprezinta numarul de camere pentru care vrei sa folosesti instalatia si suprafata totala a acestora. In functie de acestea, te vei orienta catre aparate de aer conditionat cu performanta energetica si capacitate de climatizare optime. Dupa ce ai stabilit aceste aspecte, vei face o triere in functie de caracteristicile si performantele dorite, de preferintele personale in ce priveste brandul si designul, dar si de bugetul de care dispui pentru aceasta imbunatatire.

Caracteristici esentiale pentru alegerea unei instalatii de aer conditionat

Iata care sunt principalele criterii de care trebuie sa tii cont si de ce:

Destinatia spatiului si amplasarea acestuia

Spatiile comerciale sunt mai dificil de climatizat decat cele locuibile. In functie de activitatile desfasurate in interiorul acestora, nevoile pot fi mai mari (cum este cazul spatiilor unde se comercializeaza sau prepara produse alimentare) sau mai mici (cafenele, magazine etc.).

Sunt importante si amplasarea spatiului fata de punctele cardinale si vecinatatile. Daca acesta este amplasat intr-un loc umbros, nevoia de racire a aerului poate fi mai mica, iar cea de incalzire mai mare.

Izolarea termica

Este importanta si izolarea termica de care are parte constructia, deoarece poate sa influenteze intr-o mare masura temperatura din interior.

Numarul de camere, comunicarea dintre acestea si suprafata

Pentru incaperile open space, alegerea este una mai usoara, deoarece trebuie sa iei in calcul doar suprafata acestora. In cazul locuintelor cu mai multe camere, este importanta si comunicarea dintre acestea, deoarece felul in care sunt amplasate usile si holurile poate influenta felul in care trece aerul racit.

Aparatele care degaja caldura

In orice locuinta exista consumatori energetici care genereaza caldura. Actiunea unora dintre ei este permanenta, asa cum este cazul frigiderului, iar a altora este discontinua, precum masina de spalat rufe, cea de spalat vase sau aspiratorul.

Dimensiunile ferestrelor

Dimensiunile ferestrelor si ponderea lor pe suprafetele laterale ale constructiei pot influenta, la randul lor, temperatura din interior.

Tipul sistemului de climatizare

Ai doua optiuni cand vine vorba despre alegerea tipologiei sistemului de climatizare. Sistemele Split sunt alegerea clasica si totodata cea mai populara. Acestea sunt formate dintr-o singura unitate exterioara si una interioara si fac fata cu brio nevoilor unei locuinte obisnuite. Daca este nevoie, pentru locuintele mai spatioase pot fi montate mai multe. In interior, se monteaza pe perete sau pe tavan.

Sistemele Multi Split, formate dintr-o singura unitate exterioara si doua, sau mai multe unitati interioare, sunt mai costisitoare decat cele simple, insa au avantajul ca ocupa mai putin spatiu si sunt mai estetice. Acestea pot raci mai multe incaperi simultan, insa in privinta consumului nu sunt neaparat mai economice.

Pe langa sistemele clasice care se pot monta in locuinta, exista si aparate portabile de aer conditionat. Pretul acestora este de regula mai mic, insa nici eficienta lor nu este optima. Reprezinta, totusi, o solutie buna pentru spatiile mici si pentru persoanele care locuiesc in spatii inchiriate, in care nu vor sa faca investitii mari.

Capacitatea sistemului de climatizare, raportata la suprafata spatiului

Suprafata pentru care doresti climatizare iti va indica si care este capacitatea optima a instalatiei pentru spatiul in care va fi folosita. Aceasta se masoara in BTU (British Thermal Unit); valoarea semnifica numarul de BTU pe care aparatul de aer conditionat ii poate circula intr-o ora.

Valorile recomandate sunt:

  • 9.000 BTU pentru incaperi cu o suprafata cuprinsa intre 20 si 25 metri patrati;
  • 12.000 BTU pentru suprafete de 25-35 metri patrati;
  • 18.000 BTU pentru suprafete de 40-50 metri patrati;
  • 24.000 BTU pentru suprafete de 60-70 metri patrati.

 

Este important sa respecti aceste valori,ca sa ai parte de confortul dorit, dar si ca sa te asiguri ca durata de viata a sistemului tau de climatizare nu va fi afectata negativ de o eventuala suprasolicitare.

Performanta energetica

Coeficientii SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio), pentru racire, si SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), pentru incalzire, te pot ajuta sa compari mai multe modele cu putere diferita. Acestia reprezinta ratia dintre energia termala eliberata in incapere si cea absorbita. Cu cat valorile acestor coeficienti sunt mai mari, cu atat este mai eficient aparatul de aer conditionat.

Consumul de energie

Clasa energetica a aparatului de aer conditionat iti poate oferi informatii pretioase cu privire la consumul de energie al acestuia. Echipamentele din clasele energetice A si A+ sunt mai economice decat B, C sau D, iar diferentele pot sa ajunga chiar si la 40%.

Nivelul de zgomot

Performanta energetica si capacitatea sistemului de climatizare pot influenta nivelul de zgomot al aparatelor de aer conditionat. Cu toate astea, modelele noi, de la firme de renume, sunt tot mai silentioase si mai putin deranjante. Indiferent de numele furnizorului, intereseaza-te si eventual testeaza, daca ai posibilitatea, sistemul de climatizare. Astfel iti vei putea face o idee clara legata de cat de zgomotos este. Un aparat de aer conditionat de calitate nu va face un zgomot mai puternic de 60-65 decibeli.

Tipul filtrelor

Filtrele pot fi unul dintre criteriile dupa care alegi aparatul de aer conditionat. Unele dintre acestea sunt mai eficiente pentru purificarea aerului, sau au avantajul de a putea fi curatate, iar altele se schimba periodic. Iata care sunt tipurile de filtre ale aparatelor de aer conditionat:
  • Filtrele din plastic: se spala sezonier si filtreaza partial;
  • Filtrele HEPA;
  • Filtrele cu carbune activ, eficiente pentru purificarea aerului si inlaturarea mirosurilor neplacute;
  • Filtrele tratate cu extract de ceai verde, care purifica eficient aerul;
  • Filtrele electrostatice;
  • Filtrele de ionizare, care elimina germenii si praful din aer.

 

Functiile instalatiei de aer conditionat

Functiile standard ale sistemelor de climatizare sunt de racire, de incalzire si de ventilatie. Pe langa acestea, aparatele moderne de aer conditionat au si o serie de alte functii, care imbunatatesc calitatea aerului:
 

Functia de dezumidificare - umiditatea mare a aerului poate fi cauza mai multor probleme, de la aparitia mucegaiului si a igrasiei, la manifestarea unor alergii la acestea; o astfel de functie este foarte utila mai ales pentru incaperile umede, cum sunt uscatoriile.

Functia de purificare - calitatea aerului pe care il respiri iti poate influenta foarte mult starea de sanatate, iar aceasta functie o poate imbunatati.

-Functia de autocuratare - te va scuti de o buna parte din munca de intretinere a aparatului de aer conditionat, pentru ca aparatele care nu au aceasta functie trebuie curatate o data la 6 luni, iar filtrele lor trebuie inlocuite.

-Functiile de programare - sunt utile atunci cand vrei sa te asiguri ca nu vei uita aparatul de aer conditionat pornit, dar si pentru a-l programa ca sa te bucuri de tot confortul atunci cand revii acasa.

-Comenzile prin WiFi - sunt foarte utile pentru controlul mai facil al aparatului.

-Functia de scanare 3D - este utila pentru directionarea perfecta a jetului de aer.

-Functia de autodiagnoza - aparatul va depista si afisa eventualele erori de functionare.

Pretul aparatului de aer conditionat

Pretul poate fi un criteriu important atunci cand alegi un sistem de aer conditionat. In functie de bugetul disponibil, te poti orienta catre anumite branduri renumite pentru calitate si caracteristici.

Pretul unui aparat de aer conditionat cu o capacitate de 9.000 BTU, care poate fi folosit pentru spatii de 15-25 metri patrati, porneste de la 1.200 lei. Daca alegi sa cumperi de la un producator consacrat, poti scoate din buzunar pana la 5.000 de lei pentru un aparat cu aceeasi capacitate, dar cu functii si caracteristici mai performante.

Pe langa pretul aparatului, trebuie sa ai in vedere si costurile de montare. Alege sa lucrezi cu o echipa de profesionisti, eventual chiar cu una recomandata de catre furnizor. Chiar daca pretul manoperei este mai ridicat, o sa fii sigur ca montajul a fost realizat corect si ca nu va afecta garantia produsului.

Lasa un comentariu