Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Criterii de luat in calcul atunci cand alegi lemnul

09.12.2018 0 Comentarii

Lemnul este un material minunat, nuantele, culorile si texturile sale unice imbinandu-se in compozitii incantatoare. Imaginea lemnului ne inspira, ne calmeaza, ne aduce mai aproape de natura, creand o atmosfera calda si placuta. In arhitectura, lemnul se regaseste in unele dintre cele mai frumoase proiecte, atat moderne, cat si traditionale. 

 

De aceea, utilizarea lemnului in constructii s-a extins, acest material fiind considerat un element constructiv, cat si decorativ, ca finisaj. Deseori, este folosit ca finisaj exterior al peretilor sau teraselor, aducand caldura si naturalete constructiilor in stil modern sau minimalist. Ca material constructiv insa, prezinta nu numai avantaje, ci si dezavantaje. 

 

Costuri

 

Folosirea lemnului in constructii este in primul rand o alegere afectiva, o optiune care nu se reduce doar la analiza costului, cum tind sa creada majoritatea persoanelor. O casa din lemn de buna calitate, izolata corect, nu este neaparat mai ieftina decat o casa din beton armat si zidarie. Pretul materialului depinde de calitatea lemnului folosit si de modul de prelucrare a acestuia. 

 

Cu ajutorul tehnologiei, lemnul a devenit adaptabil si mai eficient, dar trebuie mentionat ca produsele complexe implica, evident, costuri ridicate. Un astfel de produs este lemnul lamelar, ce permite realizarea unor proiecte de arhitectura moderne, cu deschideri mari, vitraje largi si forme rotunjite, fiind in acelasi timp foarte rezistente. 

 

Executie rapida

 

"People love chopping wood. In this activity, one immediately sees results." Intr-adevar, oamenilor le place sa vada rezultate rapide. Asamblarea unei structuri din lemn pregatita anterior este foarte rapida. Acest material este usor de manevrat si prelucrat, fiind ideal pentru o casa de vacanta sau de weekend, mai ales daca aceasta se afla intr-o zona unde santierul este greu de organizat. 

 

Intretinere

 

Lemnul se deterioreaza in timp, este vulnerabil la apa, foc, soare, vant, insecte, bacterii. De aceea, o casa din lemn presupune o ingrijire suplimentara - intretinere si verificare periodic. 

 

Proprietati

 

In comparatie cu alte materiale de constructie, lemnul izoleaza foarte bine din punct de vedere termic, dar nu suficient pentru a indeplini cerintele normativelor. Din acest motiv, peretii caselor din lemn necesita straturi suplimentare de termoizolatie: vata minerala in panouri sau polistiren pe exterior. 

 

Eco

 

Din punct de vedere ecologic, nu ar trebui sa ne amagim ca gestul de a construi o casa din lemn este ecologic. Poate nu este atat de distractiv si invaziv, insa orice constructie presupune distrugerea unui spatiu natural. Utilizarea lemnului inseamna afectarea fondului forestier existent, insa, datorita faptului ca este un material biodegradabil si o resursa regenerabila (replantare responsabila), lemnul poate fi considerat "eco-friendly".

 

 

Etichete:casa amenajare

Lasa un comentariu