Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Arta Topiary - sculpturi vii

19.11.2018 0 Comentarii

Daca te-ai plimbat printr-o gradina unde plantele au prins forme uimitoare, sa stii ca nu sunt o plasmuire a imaginatiei, ci rezultatul unei munci indelungate: arta Topiary.

 

Termenul denumeste atat arta hoticultorilor de a crea forme deosebite din arbori si arbusti pereni prin dirijari si taieri, cat si rezultatul acestei tehnici. Poti incepe sa lucrezi la o astfel de sculptura vie fie pornind de la o planta perena bine dezvoltata pe care sa o tunzi regulat pana ajunge la forma dorita, fie pornind de la un schelet pe care astepti ca o planta noua sa se intinda. De retinut ca planta poate fi sadita direct in sol sau in ghiveci. La unele forme, cum ar fi animalele inalte, precum cerb, elefant, cal, se folosesc de obicei mai multe plante ale caror coroane sau lastari se intrepatrund. 

 

Ca sa ai succes, ai grija sa plantezi doar in sol hranitor, bine drenat in zone ferite de vant, cu semiumbra. Verifica des starea plantelor, daca observi pete ruginii sau decolorate inseamna ca este o problema. 

 

Cele mai recomandate plante pentru astfel de amenajari sunt:

  • Buxus sempervirens (cismir, merisor), care creste greu, dar este ideal pentru formele geometrice.
  • Ilex aquifollium (ilice), care are frunze ascutite si mici fructe rosii.
  • caprifoi (Ionicera, Manusa Maicii Domnului), care se regenereaza rapid si este indicata incepatorilor.
  • Ligustrum ovalifolium (lemn cainesc), ce se ramifica bine dupa taieri, dar iarna pierde frunzele.
  • Spiraea (cununita), perfecta pentru formele inalte. Face si flori micute. Rezista la seceta, ger, poluare.
  • Thuja (tuia), potrivita atat pentru garduri vii, cat si pentru topiary, dar sensibila la aer poluat.
  • Iedera, perfecta pentru imbracat diverse forme, pentru chioscuri. 

 

Pentru formele complexe este nevoie de un schelet metalic solid (sarma groasa sudata), acoperit cu plasa de sarma pe care se dirijeaza cu grija plantele. 

 

Planifica procedura de urmat

 

Stabileste forma si dimensiunile sculpturii. Procura plante de calitate, sadeste-le, hraneste-le bine, apoi sapa putin in jurul lor, daca sunt mici (in primul an) si dirijeaza lastarii pe forma pe care vrei sa o obtii in anii urmatori. Foloseste sabloane pentru a delimita inaltimea si forma sculpturii tale vii.

 

Taieri repetate periodic. Plantele folosite la topiary se tund obligatoriu de doua ori pe an, primavara si in perioada august-septembrie, iar intre timp, pentru mentinerea formei (la cele deja stabilizate), se toaleteaza la interval de aproximativ 2 luni.

 

Lasa un comentariu