Aranjarea corecta a mesei

Publicat de alex 21.11.2018 0 Comentarii

Cand ne asezam la o masa, primul lucru pe care obisnuim sa il facem este sa examinam toate tacamurile asemenea unui medic care se pregateste pentru o operatie si trebuie sa se asigure ca nu-i lipseste niciun instrument. Fie ca suntem musafiri, fie ca suntem gazde, trebuie sa cunoastem foarte bine regulile pentru aranjarea mesei, pentru a nu da gres niciodata. Tacamurile trebuie sa fie mereu asezate inainte ca invitatii să ajunga, indiferent ca este mic dejun, pranz sau cina. Ca sa demonstram ca suntem o gazda grijulie, nu trebuie sa punem mai mult de doua furculite si doua cutite la inceputul mesei, deoarece numarul mare de tacamuri poate fi intimidant si poate sa creeze confuzie si de asemenea, sa incarce si inutil masa.

 

Regula 1: Spatiul trebuie folosit in mod eficient

 

Daca tot am vorbit despre cum trebuie sa avem grija sa nu încarcam inutil masa, prima regula in aranajarea mesei este sa folosim spatiul in mod eficient. Asta presupune sa alegem dimensiunile farfuriilor in functie de dimensiunea mesei, pentru a se incadra armonios in spatiul disponibil.


Regula 2: Primele asezate: farfuriile

 

Dupa ce suntem siguri ca farfuriile alese se vor incadra perfect in spatiu, trebuie sa avem grija si cum le asezam. Primele sunt farfuriile de baza, farfurii plate peste care se asaza farfuriile pentru primul fel de mancare. Acestea trebuie asezate la 1-2 cm de marginea mesei, iar intre ele trebuie sa fie o distanta de 50-60 cm. Primele asezate sunt farfuriile, deoarece le putem folosi si ca reper pentru pozitionarea celorlalte elemente. Ca exemplu, paharele le vom pune în dreapta farfuriei de baza.

 

Regula 3: Tacamurile si servetelele: ordonate in functie de marginea mesei

 

Tacamurile se aranjeaza in ordinea in care vor fi servite felurile de mancare. Furculitele stau intotdeauna in partea stanga a farfuriei, iar cutitele si lingurile in partea dreapta, singurele exceptii de la regula fiind cutitul pentru desert, care va fi asezat in fata farfuriei de baza, cu manerul in partea dreapta si taisul spre farfurie si furculita pentru desert, care va fi asezata cu manerul in partea stanga. Alinierea tacamurilor trebuie facuta in functie de marginea mesei, distanta fiind de 1-2 cm pana la maner, pe aceeasi linie cu marginea farfuriei.

 

Servetelele vor fi puse in stanga furculitelor sau vor fi prinse sau impachetate intr-un mod decorativ, urmand sa fie asezate chiar pe farfuria de baza.


Regula 4: Paharele: intotdeauna deasupra cutitelor

 

Regula in ceea ce priveste pozitionarea paharelor este simpla: ele se asaza deasupra cutitelor. Se aliniaza oblic, spre stanga, incepand cu cel mai mic (paharul de apa) si sfarsind cu cel mai mare (paharul de vin).

 

Etichete:amenajare casa

Lasa un comentariu