Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Amenajarea camerei scolarului

12.10.2018 0 Comentarii

La varsta scolara, trebuie sa ii oferi copilului mai multa incredere, independenta si intimitate. Daca pana acum, ai tinut sau nu cont de preferintele lui, de data aceasta, chiar trebuie sa le pui in practica. Afla pe bedding.ro cum poti face asta!

 

 

Copilul are nevoie nu numai de un loc de studiu, ci si de joaca, mai ales ca de acum incolo incepe sa se intalneasca cu prietenii si colegii. Asadar, din micul lui univers nu au cum sa lipseasca corpurile de depozitare, biroul si, evident, patul. Cum gestionezi aceasta situatie, mai ales atunci cand nu dispui de prea mult spatiu, ca in majoritatea cazurilor?

 

 

Este esential ca biroul sa fie luminos.

 

 

Preferabil, pozitioneaza-l sub fereastra, pentru a primi lumina naturala cat mai multa vreme din zi. Daca, din motive de spatiu, nu este posibil acest lucru si trebuie sa asezi biroul contra unui perete, atunci iti recomand ca acesta sa fie suficient de adanc (60-70 cm). Astfel, cel mic nu se va simti inghesuit si va beneficia de distanta optima pentru a putea citi eventualele informatii postate in fata sa.

 

Sunt necesare mai multe surse de lumina pentru a proteja ochii copilului, in special daca acesta este mic. Un loc luminat insuficient scade capacitatea de concentrare, pe langa faptul ca dauneaza vederii. O lumina potrivita este asemanatoare cu cea a soarelui (lumina alba rece). Asadar, foloseste becuri cu astfel de lumina.

 

Suprafata mesei de studiu/biroului trebuie sa fie suficient de deschisa incat sa nu forteze ochii atunci cand sunt schimbari prea mari de luminozitate. De asemenea, este indicat sa aiba un finisaj mat, pentru a nu favoriza reflexia luminii.

 

 

Ce e bine sa aiba la indemana?

 

 

La nivelul ochilor, suficient de aproape de masa de studiu, este util sa amenajezi pe perete cateva zone unde sa evidentiezi tematicile temporare pe care le abordeaza copiii. Pentru a nu incarca cu prea multa culoare aceste suporturi grafice, exista anumite trucuri. De exemplu, un pinboard aplicat direct pe perete, pe care se da un strat de vopsea lavabila, o zona de perete finisata cu vopsea magnetica sau cu vopsea pe care se scrie cu creta sunt variante simple si eficiente.

 

Manualele si caietele de lucru trebuie sa se gaseasca in apropierea biroului, la o inaltime usor accesibila, si, preferabil, asezate paralel cu peretele, pentru a putea fi vazute si alese fara probleme. De asemenea, este foarte important ca lecturile care nu tin de scoala sa fie amplasate separate, intr-un colt special amenajat pentru citit. Astfel, cititul in sine nu risca sa fie asociat cu lucrul pentru scoala.

 

Copilul trebuie sa aiba acces usor la ustensilele de scris, de colorat si la diverse rechizite. Eventual, acestea pot fi organizate intr-un carucior colorat, pe roti, sau in galetuse insirate pe perete.

 

Din camera scolarului, nu trebuie sa lipseasca nici zonele tematice – adica panourile cu informatii nou descoperite la scoala. Acestea au rolul de a mentine grupate informatiile acumulate si de a le face mai prietenoase.

 

 

Ponturi

 

 

Cand sunt mai multi copii de varste apropiate:

  • Este util si placut sa aiba un loc de studiu comun – la aceeasi masa, mai mare, sau la birouri alaturate.
  • Este necesar insa si lucrul individual. In acest sens, poti folosi cate o culoare diferita pentru materialele fiecarui copil.
  • Copiii de 5-7 ani pot fi distrasi foarte usor. Pentru a evita aceasta situatie, marcheaza locul de studiu cu o culoare sau cu un covoras – ca un fel de cerc magic, pe care il vor asocia cu o zona de concentrare.

 

Lasa un comentariu