Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Alegerea tamplariei pentru ferestre

23.10.2018 0 Comentarii

Vrem sa beneficiem de lumina din plin, dar si de izolatie termica, asa ca alegerea tamplariei pentru ferestre nu este una simpla. 

 

Tamplaria din lemn, cu o singura foaie de geam dispare treptat, din cauza slabei izolari termice si fonice si nevoii de a fi revopsita periodic. Locul ei a fost treptat luat de alte materiale, pe care se monteaza un sandvis din foi de geam, cunoscut ca termopan. Acesta izoleaza de cinci ori mai bine termic si de trei ori mai bine fonic decat tamplaria clasica.

 

Termopane

 

Fereastra termopan este un ansamblu format din doua foi de sticla distantate printr-o bagheta de aluminiu groasa de minimum 16 mm, sigilate cu garnituri de cauciuc si adeziv fixate in tamplarie de aluminiu, PVC sau lemn. Intre geamuri sau in bagheta de aluminiu se pun substante ce absorb umiditatea din incinta.

 

Rame

 

Ramele din lemn arata bine, dar se degradeaza; alege esente exotice sau lemn stratificat, sunt mai durabile. Aluminiul este cel mai rezistent, de aceea se foloseste mai ales pentru deschideri mari, ca terase, vitrine. Ramele din PVC sunt robuste si populare.

 

Profilele pot avea 3-7 camere, diverse culori sau imitatie de lemn. Se pot modela in orice forma, pentru diferite tipuri de cladiri. Ferestrele fixe, fara deschidere, sunt mult mai ieftine decat cele cu deschidere simpla (pe orizontala sau pe verticala) si cu deschidere dubla (oscilo-batanta) pentru ca aproape se dubleaza cantitatea de profile, la care se adauga pretul feroneriei.

 

Izolare

 

Pretul tamplariei reflecta si calitatea sticlei. La ferestrele obisnuite se pun geamuri de 4 mm grosime, dar pentru un plus de izolare se recomanda cele de 6 mm. Aplicarea pe sticla a unor straturi microscopice de argint de regula reduce pierderea de energie termica. Geamul tratat este numit Low-E (cu emisii reduse). Prin sticla tratata se pierde doar 10% din caldura din casa, iar prin cea obisnuita (cu o foaie de geam) procentul ajunge la 90%. Gazele inerte (argon, kripton) introduse intre folie de sticla, in locul aerului, asigura o izolare net superioara. 

 

Geamurile pot fi decorate cu baghete sau lamele de jaluzele, care se introduc intre foile de sticla, cu folii tip vitraliu sau protejate cu folii antiefractie, foarte eficiente. Asadar investeste in tamplarie!

 

 

Lasa un comentariu