Grabeste-te si prinde oferta 1+2 gratis la gama de lenjerii ARY, 3D si BFS!

Alegerea materialelor pentru peretii exteriori

25.10.2018 0 Comentarii

An de an sectorul imobiliar se dezvolta intr-un ritm ametitor. Vrem case mai mari, mai frumoase, mai bine izolate termic si fonic si, desigur, cat se poate de trainice. Pentru a le obtine, trebuie sa facem de la bun inceput o alegere grea: ce materiale sa alegem pentru ziduri?

 

Pamant

 

Se mai intalnesc pe la sate casele din lut batut pe structura din nuiele si stalpi de lemn de salcam, stejar sau facute din chirpici (caramizi nearse din lut cu balegar sau paie si uscate la soare). Sunt destul de rare, fiindca nu rezista la umiditate si nu pot fi etajate. Cei mai multi le gasesc primitive, dar sunt racoroase vara, calduroase iarna, permit schimbul de gaze intre incinta si exterior si costa foarte putin. Recent au revenit la moda in strainatate, in randul ecologistilor si nu numai. Mai prezinta avantajul ca pot fi modelate in forme speciale, pentru a crea un decor de poveste.

 

Piatra

 

Fata de lut, piatra are avantajul rezistentei, dar este mai grea si necesita o tehnica avansata (reteta de lianti, calcule precise) pentru a crea structuri stabile. Cetatile facute din piatra in urma cu mai bine de un mileniu inca ne impresioneaza, dar faptul ca sunt foarte friguroase i-a determinat pe oameni sa prefere piatra doar pentru fundatie sau parter.

 

Lemn

 

A fost sute de ani materialul de baza in constructii si, dupa cateva decenii de uitare, lemnul a ajuns iar la mare cautare. Este ecologic, izoleaza bine si, corect tratat impotriva focului, a insectelor si a umiditatii, lemnul se dovedeste destul de rezistent. Casele de lemn sunt usoare, se construiesc rapid si au pret bun. Se pot folosi busteni fasonati, cu diametru similar (sectiune rotunda) sau lemn cu dimensiuni standardizate si canturi de imbinare. Elementele se fixeaza intre ele prin imbinari specifice si se ancoreaza de placa de beton a fundatiei cu tije metalice. Interiorul poate fi apoi finisat cu izolatie, gips-carton, glet si zugraveala astfel incat sa dea impresia de zidarie sau poate fi pastrat natur, rustic. Racordarea la utilitati, pretul materialelor, al manoperei pentru fundatie si placa de la baza constructiei nu sunt incluse in pretul casei. Coreleaza pretul cu sistemul folosit, grosimea peretilor, finisaje si cu garantia (minimum 10 ani).

 

Caramida

 

Odata ce omul a inteles ca arderea lutului ii confera durabilitate sporita, caramizile arse au devenit foarte populare. Izoleaza termic bine si permit trecerea vaporilor din incinta catre exterior. La inceput se folosea caramida plina, dar apoi s-a descoperit ca golurile de aer din interior ii maresc capacitatea de izolare si s-a creat caramida eficienta.

 

Aparitia blocurilor ceramice care au in compozitia caramizii (argila si nisipuri argiloase), in interior, canale verticale si dimensiuni mari (pana la 30 cm latime si 50 cm lungime) a sporit productivitatea si, fiind netede, au redus cantitatile de materiale pentru finisari si montaj. Au indice de conductivitate termica scazut, 0,10-1,15 W/mK. Exista blocuri ceramice pentru ziduri interioare si exterioare, plansee etc. Durata lor de viata depaseste 100 de ani. De curand au aparut pe piata si blocuri ceramice cu insertii de vata minerala bazaltica, foarte bune izolatoare.

 

Beton

 

Datorita rezistentei deosebite la compresiune, posibilitatii de a lua forme diverse, comportamentului fata de foc, betonul este preferat pentru turnarea elementelor de structura ale cladirilor (grinzi, stalpi, placi), la care se foloseste si o armatura din bare de otel. Exista multe tipuri de beton, in functie de locul in care se utilizeaza: fundatie, stalpi, planseu, pereti, etc. Se prepara din nisip, pietris, ciment si apa curata, in betoniere mobile. 

 

Pentru eficienta sporita, se compacteaza (se elimina bulele de aer), prin vibrare, prin lovirea cofrajelor cu ciocane de lemn. Nu turna sau vibra betonul pe timp de ploaie si toarna-l in decurs de 50-70 de minute de la preparare.

 

Observand durabilitatea betonului, multi oameni au fost tentati sa inalte si pereti din acest material. Cum doreau un pret redus, s-au indreptat catre blocurile din beton turnat in forme si uscate natural, numite boltari. Se pot face acasa, in matrite, dar cedeaza imediat caldura si necesita termoizolatie foarte buna. Cu timpul, au aparut blocurile de beton celular autoclavizat (BCA), facute dintr-un amestec de ciment, nisip, var si gips. Costa mai putin decat caramida, au greutate redusa si montaj rapid, dar trebuie protejate de umezeala; se folosesc des la etaje.

 

Un alt material care pastreaza rezistenta betonului, dar prezinta o capacitate de izolare termica superioara este betonul celular usor (BCU) sau betonul spumat. Se foloseste pentru umplutura planseelor, ziduri, corectarea inaltimii si uniformizarea unor plansee. Se poate circula pe el, este mai usor decat betonul obisnuit, dar rezistent.

 

Stalpii din beton au nevoie de izolatie termica (imbracaminte de caramida sau polistiren) pentru ca in zona lor, pe la colturi, sa nu apara in timp condens din cauza puntii termice. Pentru a indeparta acest neajuns au aparut cofrajele din polistiren expandat ignifugat, doua placi unite cu niste distantiere din polipropilena, lasand la mijloc un gol in care se fixeaza armatura si se toarna beton. Cofrajul asigura izolarea termica si fonica a cladirii (interiorul si exteriorul pot fi finisate dupa voia proprietarului cu tencuiala, gips-carton, faianta, etc.), iar betonul rezistenta.

 

Placi OSB

 

Intrucat lemnul de calitate si la dimensiunile necesare unei constructii nu este accesibil oricui, s-au creat placile OSB (aschii de lemn amestecate cu rasina si presate) care se monteaza rapid pe o structura din lemn. Peretii obtinuti se izoleaza termic si fonic si se placheaza, astfel incat aspectul final este de zidarie. Sistemul este preferat pentru mansarde datorita greutatii reduse, dar se poate aplica si la intreaga casa.

 

Polipropilena

 

Exista si caramizi din polipropilena cu aditivi de ignifugare si praf de marmura. Sunt umplute cu poliuretan expandat, deci izoleaza termic si fonic. Peretii construiti cu ele sunt armati cu structura metalica de la pardoseala pana in tavan si pot sustine plansee din beton sau lemn. Pentru ziduri neportante se mai monteaza placi de gips-carton pe cadre de aluminiu sau lemn. In cazul spatiilor cu luminozitate redusa (ca holul), se pot insera caramizi de sticla in zidarie.

 

Indiferent ce material ai alege pentru peretii casei, cantareste bine optiunile; ia in calcul si costurile ulterioare, cele de incalzire si intretinere.

 

Lasa un comentariu